Amb el Conscubiela

Ahir al vespre vaig anar a la trobada que ICV Baix Llobregat va organitzar  amb en Joan Coscubiela amb motiu de la seva presentació com a candidat a les primàries per ser cap de llista a les eleccions al Congrés del proper 20 N.

Jo coneixia al Joan Coscubiela en el seu paper de Secretari General de CCOO però no l’havia vist mai en directe, ni tampoc l’havia sentit a parlar d’altres temes que no estiguessin relacionats amb el món laboral.

Em va agradar molt la seva intervenció; pel que va dir, evidentment, però sobretot pel convenciment que va demostrar, per la força i l’energia que va saber transmetre, per la capacitat per enganxar a l’auditori i, molt especialment, per la claredat en la que va exposar totes les idees.

Va fer una exposició de la situació actual, desgranant cada element i fent incidència sobre aquells aspectes que més rellevància tindran en el què acabi succeint a les eleccions del 20 de novembre.

Ens parlava de què passarà amb la democràcia? Unes eleccions trascendentals perquè quan sortim de la crisi haurem perdut pel camí drets socials i drets laborals; però això no és el més greu perquè són drets que podrem tornar a recuperar. El que els mercats, que no tenen cap legitimitat democràtica, ens faran perdre és l’esència mateixa de la democràcia i això serà molt difícil de recuperar.

Una de les frases que han recollit els diaris és que el gran repte del 20N serà convertir la indignació en rebelia i no en ressignació. Trencar la desconfiança en els partits, en els sindicats que la gent sent que no són capaços de resoldre els seus problemes i llavors es rendeixen.

Un altre dels temes tractats va ser la sostenibilitat; no tan sols ambiental, sinó també en el creixement econòmic i social. De la crisi no es podrà sortir només amb ajustos, amb limitacions, amb retallades; cal crear els llocs de treball i, els llocs de treball del segle XXI hauran de ser sostenibles socialment o no se’n crearan.

Pel que fa a la recent sentència del TSJC deia que hem d’adquirir una responsabilitat amb l’atac tan brutal a la identitat de Catalunya. La construcció d’aquesta identitat té un fort component social i per això, la dreta nacionalista no té la solució.

Va fer incid¡ència sobre el moviment del 15M com un vincle emocional entre grups diversos de gent (Democracia Real YA, Contra la Ley Sinde, Plataforma contra els desnonaments…) que han trobat un espai on canalitzar tota la seva indignació. Els mitjans de comunicació han volgut desvirtuar el moviment, convertint-lo en abstencionista i apolític, però res més lluny de la realitat.

A preguntes de les persones assistents, va contestar sobre l’aspecte cabdal que té l’economia en aquestes eleccion i ell exposava 3 nivels d’intervenció:

– Mesures de xoc, vinculades a l’hamonització fiscal a nivell de la UE, amb un reforç de mecanismes de cooperació entre els membres i uns esforços públics coordinats amb mentalitat d’entitat financera.

– Mesures a mitjà termini, amb una imprescindible reforma fiscal, ja que cap país pot aguantar si no hi ha suficiència i equitat en la fiscalitat. El nostre país té un sistema fiscal amb total inequitat i això genera conflicte social.

– Mesures a llarg termini, ja que les estructures productives que s’han creat són insostenibles; amb uns sectors empresarials que sense fer cap tipus d’innovació han tingut grans beneficis, però que ara no podran sobreviure.

Finalment, va engrescar tothom transmeten optimisme; defensant que ICV, sigui el tema que sigui, té autoritat, proposta i credibilitat; per això és el referent de l’esquerra verda nacional.

No voldria acabar la meva ressenya sense dir que, en tot moment, va tenir en compte els trets diferencials de gènere o d’edat, posant exemples que feien referència a dones i homes o a joves i gent gran.

Per tot, gràcies Coscu i felicitats. Crec que ICV té un bon candidat,

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s