Què passa a Ascó?

El proper 1 d’octubre el Govern de l’Estat ha de decidir sobre el futur de la central nuclear d’Ascó; això vol dir que la central tancarà les portes o bé se li donarà un perìode de vida de 10 anys més.

Ascó és una central amb greus problemes que ja ha acumulat, en els darrers 4 anys, moltes incidències. Una de les més greus la del 26 de novembre de 2007, amb una fuita massiva de radioactivitat que va contaminar els edificis i l’entorn. Malgrat no s’han aclarit tots els efectes, el Ministerio de Industria ja ha posat multes milionàries per les infraccions greus i lleus que s’han produït.

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha emès diferents informes de modificacions per seguretat però es dón molt de plaç per a realitzar-les i això demostra que s’anteposen els criteris de benefici per sobre dels de respecte del medi ambient o de salut de la problació.

Sembla que tot el què ha passat a la central de Fukushima i el que encara pot arribara passar amb els nous tifons que s’apropen a la zona, no es considera suficientment greu per a la vida de la gent i del planeta, quan encara hi ha gent que defensa que és una energia “neta i segura”, com deia aquest matí el portaveu del Grup Municipal del PP en la seva intervenció, amb la qual justificava el seu vot en contra a la Moció que el nostre Grup Municipal d’ICV-EUiA hem presentat al Ple d’avuí.

Ascó porta funcionant 29 anys i deixarà com a llegat un mínim de 1300 tones de residus radioactius, ja que cada any afegeix unes 50 tones més d’aquests residus, que s’hauran de mantenir en un lloc segur durant milers d’anys.

L”electricitat que produeix Ascó es pot substituir, i ja ha sigut substituïda en les nombroses ocasions en que la central ha patit avaries, per la que generen altres tecnologies que no són tan perilloses ni contaminants, tals com centrals de cogeneració amb gas, hidràuliques, eòliques, solars o geotèrmiques.

Moltes entitats estan fent una forta campanya contra la renovació del permís d’explotació de la central durant 10 anys més. Calen mobilitzacions de la ciutadania, com la que es va fer el passat diumenge dia 18, en contra d’allargar la vida de les centrals nuclears.

Altres països, com Alemanya, ja han entès que els riscos a llarg termini són més alts que els beneficis a curt termini. Cal treballar per un futur diferent!!!!

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s