VIII Assemblea Dones amb Iniciativa (I)

Ahir dissabte des de quarts de 10 a quarts de 8 del vespre es va celebrar la VIII Assemblea de Dones amb Iniciativa amb el lema “més dones, més equitat, més política”

Van ser hores força intenses de treball per defensar les esmenes que s’havien presentat als diferents documents: el d’organització, l’informe de gestió i el document polític i després votar l’acceptació o no del què s’ha fet i del que es planteja com a reptes pels propers 4 anys.

Al final del matí va venir en Joan Coscubiela, candidat d’ICV-EUiA a les eleccions del proper 20 de novembre, a fer-nos una reflexió sobre la situació actual i la influència sobre la societat en general i les dones en particular.

Va exposar com la dreta adopta mesures per imposar els seus interessos i la seva concepció ideològica del món i com l’equitat de gènere no està dins d’aquesta concepció.

El fet que aquesta concepció va generant confrontació des de tots els punts i àmbits, trencant la cohesió social del nostre país. És la confrontació entre homes i dones, treballadors/es i sindicats, persones acutòctones i immigrants, persones a l’atur o treballant, gent jove i gent gran… Així, està garantida la divisió entre iguals.

Va remarcar que la lluita de les dones pels seus drets han estat victòries que han millorat no sols la vida de les dones sinó que han beneficiat tota la societat. La lluita per un salari digne, per igualar el sou pel mateix treball, les polítiques de conciliació per tal d’aconseguir una vida més humana, etc. Les reivindicacions de gènere s’han convertit en conquestes per a la societat.

Com és lògic, va fer una crida per lluitar contra la por que ens volen transmetre i que pot portar a la paràl·lisi i a l’excepticisme. Va reivindicar els valors femenins de tota lluita: la tolerància a la frustració per no caure en el desànim i la perseverància en lluitar per allò que es creu just.

Penso que va ser una intervenció engrescadora, com també ho va ser la intervenció del Raül Romeva, l’eurodiputat d’ICV-EUiA, que ens va venir a explicar quins són els temes de gènere que s’estan treballant en aquests moments al Parlament Europeu i quina és la postura que ell està defensant.

En primer lloc, la vinculació de les polítiques de gènere amb la sortida de la crisi, ja que en l’anàlisi de com s’ha arribat a aquesta crisi és l’única manera de veure com ha afectat a les dones i com s’ha de combatre l’acció perversa que la reducció de la despesa pública i les retallades socials tenen sobre les dones.

Un tema important és com en àpoca de crisi augmenta la violència de gènere, la violència contra les dones. És per això que s’han de plantejar mesures a nivell europeu d’actuacions contra la violència, contra la perspectiva d’una masculinitat equivocada. La independència i sobirania econòmica de les dones és una via contra la violència, per això cal establir pensions justes, equiparació de salaris, etc.

Un dels temes que està liderant ICV és la Gestió del Temps, un àmbit sobre el què podem ensneyar a d’altres països perquè a Catalunya ja tenim algunes experiències exitoses. Un dels aspectes haurà de ser la reducció de les hores de treball.

Hi ha un debat que està encallat per part del Consell des de fa temps i amb l’excusa de la crisi s’impedeix l’aprovació de la directiva per augmentar el permís de maternitat i paternitat. Tot i que el què es demana és la recomanació de la OMS.

Un dels temes que sembla que podran resoldre’s en els propers mesos és el fet que la Llei de protecció a les dones pugui viatjar amb elles més enllà de les fronteres, cosa que no passa ara. Hi ha unes dificultats jurídiques que tenen a veure en la diferència de les lleis entre els 27 estats membres de la UE. És més fàcil si un estat té una llei que depèn del còdig penal, però hi ha interferències si depèn del còdig civil. S’està en procés d’arribar a un acord perquè hi hagi un protocol de víctimes.

La UE també té responsabilitat amb les dones que no viuen dins els estats membres però que estan patint violència de gènere(feminicidis). La gran diferència entre les dones europees és la impunitat que arriba a països com Mèxic al 98%, la qual cosa vol dir que ni es persegueixen els autors ni es protegeixen les víctimes.

En Raül està treballant també  en l’elaboració d’un informe de l’impacte de gènere en la intervenció sobre el canvi climàtic.

Molta feina i molt ben feta!!!

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s