Retallades a les Escoles Bressol i més

En aquests darrers dies les retallades continuen i es va fent difusió, sobretot les de sanitat, potser perquè és el que està generant més mobilitzacions. Se sent a la gent que explica que a l’empresa concessionària de les ambulàncies li diuen que li retallaran el 20 %, i això què significa? Que cada 10 trucades a dues se li dirà: vostè és la retallada, vingui amb transport públic.

I no cal que es parli de l’Hospital de Sant Joan perquè les persones usuàries tenen tant per explicar en poc més d’un anys i mig de la seva inauguració que donaria per escriure un llibre sencer. La darrera, em sembla, és el que han fet pagar l’atenció d’urgències.

Però les de sanitat no són les úniques retallades. Avui em comentaven que les educadores i educadors dels CRAE (Centres Residencials d’Acció Educativa) han cobrat aquest mes la meitat de la nòmina, sense cap mena de comentari ni explicació; simplement han vist el saldo del seu compte o llibreta.

Com a centres d’acolliment d’infants i joves amb guarda o tutela, que atén necessitats bàsiques de menors que es troben en aquests centres que depenen directament de la Generalitat, a trvés de la DGAIA , què han de fer si no reben els diners necessaris? Tancar els llums i tallar l’aigua per estalviar? Deixar de donar de menjar als infants i joves internats?

Doncs com això els hi ha semblat massa gros, la solució ha estat deixar de pagar a les persones que hi treballen en torns de 24 hores al dia, els 365 dies de l’any.

A qui li sembla una solució? perquè aquestes persones també tenen casa i família i ni el banc o el llogueter s’esperarà a cobrar, ni la família menjarà un cop al dia perquè només han cobrat la meitat del sou.

I una de les retallades més importants que estan patint els Ajuntaments i el nostre es veu especialment afectat, és la falta del compliment del Conveni per les places d’Escoles Bressol.

M’agradaria explicar-ho tot des del principi, perquè crec que hi ha molta gent a la nostra ciutat que no coneix tota la història.

En els 23 anys de govern de CiU a la nostra ciutat només es va fer una Escola Bressol pública, La Pomera, on a més l’ajuntament de Sant Joan hi tenia algunes mestres contractades per tal de donar més oferta.

Amb el govern Tripartit i després d’Entesa, el Departament d’Educació de la Generalitat, fa una aposta important per les Escoles Bressol arreu de Catalunya; afavorint la construcció amb subvencions en aquelles ciutats que estiguessin disposades a cedir terrenys, a fer inversió i a comprometre part del seu pressupost per fer una aposta en l’educació de 0 a 3 anys.

Sant Joan Despí ha estat una d’aquestes ciutats que ha impulsat la rehabilitació d’una escola de primària per convertirla en escola bressol, El Timbal, i la construcció de dues noves escoles,  Sol Solet i El Gegant del Pi.

Per poder mantenir aquestes escoles, la Generalitat fa un conveni amb els ajuntaments pel qual el cost de cada plaça escolar es pagarà per terços. És a dir, la Generalitat paga un terç, l’ajuntament un altre i la família la resta.

En realitat, fins ara, si bé la Generalitat pagava el 33%, l’ajuntament pagava per sobre del 40% per tal que fos més econòmic per a les famílies.

Ara, la Generalitat diu que redueix l’import acordat en conveni en 200 € per plaça; és a dir, abans donava 1.800 € per plaça i ara en donarà 1.600 € i el més greu és que, incomplint totalment el conveni, ho farà en caràcter retroactiu des de l’1 de gener.

Què vol dir tot això en números?

Es valora que cada plaça de 0 a 3 anys té un cost de 5.400 € el curs, dels quals la Generalitat aporta 1.800 €, l’ajuntament 1.972€ i les famílies1.628 € (148€ X 11 mesos -curs 2010-2011).

Si la nostra ciutat té una oferta de 524 places d’Escola Bressol, segons el conveni, ha de rebre per aquest any 2011 un total de 943.200 € (1.800€X524 places) i si es retalla aquest conveni en 200 €, l’aportació serà de 838.400 € (1.600€ X 524 places); la qual cosa significa una diferència de 104.800 €, que han de sortir del pressupost 2011

D’on han de sortir aquests diners?. De les famílies que van portar el curs passat a l’escola? De les famílies que porten les criatures aquest any? De l’ajuntament que no té en el pressupost consignada aquesta despesa?

Cal conèixer bé el què està passant i què està fent la Generalitat, quines són les seves polítiques educatives, sanitàries, socials…i el que això representarà en el dia a dia.

Si els ajuntaments no reben els diners compromesos, difícilment podran donar els serveis. Llavors cal plantejar-se molt bé quina és la millor solució: Pujar els impostos per poder donar els mateixos serveis?. Tancar serveis que no es considerin prioritaris? Fer una tarifació social i que cada servei es pagui en funció de la renda i del cost real?

Aquestes són les decisions que en els propers dies s’hauran de prendre per aprovar les Ordenances Fiscals i després els pressupostos 2012.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s