641 euros SMI

Els darrers dies de l’any no vaig tenir ganes d’escriure, estava preocupada per la situació que s’estava desenvolupant a nivell econòmic i el canvi de govern. Se’m feia difícil gestionar, tan a nivell professional com a nivell personal, totes les dificultats que estan passant moltes famílies al nostre entorn i arreu.

Però comença un nou any i cal mirar endavant, amb energia, amb coratge, amb optimisme; pensant que cada dia pot ser millor perquè no ens pugui vèncer el desànim. Així que he decidit fer la primera entrada de l’any 2012.

No queda altra remei, però, que prendre consciència de la realitat, que no és precisament meravellosa.

Per primera vegada, des de la recuperació de la democràcia, el Salari Mínim Interprofessional ha quedat congelat; és a dir, es considera que qui menys guanya s’ha de conformar i ha de contribuir a “superar la crisi”. Increïble, és la mesura més injusta perquè augmenta les diferències socials.

Avui, l’euro com a moneda única europea, compleix 10 anys. En aquell moment va significar un encariment considerable de tot els productes, tan els de primera necessitat com els altres, per poder-nos equilibrar a la resta de països. Mai, però, els sous s’han equilibrat al que cobren a la resta d’Europa i sempre han anat per sota de l’increment dels preus, sobretot tenint en compte l’habitatge.

Ara, amb les mesures que aplicarà el govern, es segueix el mateix model. Gravar l’impost del treball, l’IRPF, sobretot afectant a les rendes baixes i mitjanes, perquè encara que l’augment de la retenció sigui progressiva, a l’hora de fer els càlculs i veure què representa en realitat, les rendes altes no estan afectades de la mateixa manera; sobretot per la injustícia que representen alguns dels trams de retenció.

Per exemple, el tram de 17.707€ a 33.007 €,  que és el de la majoria, inclou a persones que cobren entre els 1.300 € i els 2.400 € mensuals i ambdues tenen una retenció del 30 %, quedant sous de mileuristes; amb forces deficultats per afrontar els increments que s’estan produint.

En el següent tram, l’augment de la retenció és d’un 10 % més, mentre en els següents trams augmenta menys. Això comporta que la major pressió fiscal recaigui sobre qui menys guanya, encara que sempre es digui el contrari. Perquè en definitiva una persona que guanya 12 mil euros al mes si pagant més impostos en guanya 10.000 també té molts diners per viure i viure bé.

A Catalunya també es diu que es pujaran les rendes més altes, ja veurem com queda definitivament.

Bé, començarem l’any amb un sou més baix; per tant, amb pèrdua adquisitiva. Això reactivarà l’economia? generarà llocs de treball? millorarà el comerç o la indústria?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s