Formació càrrecs electes

Dissabte al matí el Grup d’ICV-EUiA-EPM a la Diputació de Barcelona va organitzar una sessió de formació per a càrrecs electes, tenint en compte que hi ha molts nous regidors i regidores que s’han incorporat als ajuntaments a partir de les darreres eleccions municipals i també perquè hi ha molts aspectes que estan canviant a rel dels Decrets i Lleis que s’estan aprovant en els nous governs de la Generalitat i de l’Estat.

El primer tema que es va abordar és la representativitat d’ICV-EUiA-EPM a les institucions. A partir de les dades obtingudes en les darreres eleccions municipals es va presentar el Mapa del total de regidors i regidores que hi ha en aquests moments a Catalunya de la nostra coalició.

Tenint en compte que s’han presentat menys candidatures que l’any 2007 els resultats globals són d’una pèrdua de poc més de 16.000 vots en total, però que traduït a nombre de representants significa una pèrdua de 50 regidors o regidores. En resum, de les 240 candidatures presentades s’han obtingut 23 alcaldies i en 31 municipis participem del govern.

Evidentment no és una alta representativitat, però cal tenir en compte que la nostra coalició està present a totes les institucions: ajuntaments, consells comarcals, Diputació Barcelona, Parlament de Catalunya, Congrés, Senat i al Parlament Europeu. Això significa que a cadascun d’aquests espais, en més o menys mesura, fem sentir la nostra veu i portem endavant allò que pensen que pot donar resposta a les necessitats de la gent.

El segon tema va ser la legislació marc del món local, comentant totes aquelles lleis i decrets que a nivell estatal, autonòmic i europeu marquen l’ordenament territorial, les hisendes locales, reglaments organitzatius, règims jurídics, règim electoral, etc.

Des de la Constitució espanyola de l’any 1978, passant per la Ley 7/1985 que regula les bases de règim local a nivell estatal o el decret 2/2003 que correspon al règim local de Catalunya o, evidentment, per l’Estatut d’Autonomia de 2006 fins arribar a les lleis òmnibus, publicades el mes de desembre passat i sobre les quals es farà un document que les analitzi i, si cal, farem una formació específica de com afectaran als governs locals.

El tercer punt del dia va ser una breu exposició sobre l’organització i el funcionament dels ens locals, sobretot dirigit a aquelles persones que formen part per primera vegada d’un consistori municipal.

Un dels aspectes que es va tractar dins d’quest apartat són les competències municipals, aquelles que són obligatòries i prescriptives per llei i les que els ajuntaments han anat assumint i no són de competència obligada. Això és un dels factors que, en aquests moments, està afectant a les economies municipals. Potser un dia d’aquests faré una entrada al bloc parlant exclusivament d’aquest tema i enmarcant-lo a la nostra ciutat.

Un altre aspecte que es va abordar van ser els pressupostos. Tot i que ja s’havia fet una formació específica d’ordenances i pressupostos el mes de novembre i que hi ha una documentació elaborada, és provable que es facin més sessions al respecte; sobretot pel que fa  a l’impuls de l’aplicació de la TARIFACIÓ SOCIAL en els serveis públics que s’ofereixen. Crec que també faré una entrada específica al bloc parlant-ne.

En el document que ens van donar hi havia informació sobre urbanisme i ordenació del territori, contractació i serveis públics i recursos humans i plantilla, temes tots ells prou importants com per dedicar-hi tot un matí sencer. És per això, i pel fet que hi ha nous Decrets i reformes en la situació de les contractacions i les relacions laborals, que es farà una sessió més endavant per poder explicar i resoldre tot allò que preocupa als ajuntaments.

La segona part de la sessió, massa ràpida i breu al meu criteri, va estar dirigida a la Planificació estratègica de l’acció política i penso, igual com la majoria de persones assistents, que caldrà fer una aturada en aquest aspecte perquè, a més de la documentació, ens hauria agradat poder tenir més espai de debat i reflexió conjunta.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s