LA REFORMA LABORAL

Diumenge era imprescindible sortir al carrer per protestar contra una Reforma Laboral que el PP ha fet a cop de Real Decreto Ley, que qui es vulgui assabentar pot llegir detingundament i s’adonarà de l’agressió que representa als drets laborals.

Barcelona, com altres ciutats d’arreu, va ser un clam en contra d’aquesta Reforma, però segur que haurem de sortir al carrer més dies perquè el Sr. Rajoy va atrevir-se a dir que era “justa, bona i necessària” . Està clar que la majoria absoluta li permet dir aquestes barbaritats.

Jo, sincerament, no crec que les mesures aplicades puguin generar ocupació ni resoldre la situació d’atur. Ja tenim l’experiència de la Reforma Laboral que va fer Zapatero, que també havia de generar llocs de treball i així ens ha anat. Va obrir la capsa dels trons i va donar les primeres passes del què ara tenim.

He estat buscant i he trobat un quadre comparatiu de tota la normativa abans i després del Decret i realment hi ha molts aspectes que cal mirar amb atenció.

Què passa amb les ETT? Ara resulta que s’autoritza a les Empreses de Treball Temporal a actuar com agències privades de col·locació. No hi ha una lluita per millorar l’eficàcia de l’INEM, sinó convertir l’ocupabilitat en un negoci.

Allargar el contracte de formació de 2 anys fins a 3 anys i que l’edat màxima per a fer aquest tipus de contracte d’aprenentatge passi de 25 a 30 anys és posar a la gent jove en situació de precarietat i en poques expectatives de futur.

El contracte indefinit amb un any a prova, per a PIMES, genera una pressió força important sobre els treballadors i treballadores perquè podran ser acomiadats sense causa i sense indemnització. És el més semblant a l’acomiadament lliure i gratüit.

S’impulsa el contracte a temps parcial que es presenta com afavoridor de poder compaginar amb estudis o vida familiar, però que en realitat si li afegim que pot haver canvis en l’horari i les condicions de treball decidits unilateralment per l’empresa, difícilment això serà un bon incentiu de contractació. A més, treballadores i treballadors amb contractes a temps parcial no podien fer hores extres i ara sí que està permès fer hores extraordinàries, com s’entén?

– Un dels temes que pot generar més debat és la flexibilitat interna que dóna a l’empresa un ilimitat poder respecte a la mobiltiat, a la modificació de les condicions de treball (jornada, horari, salari) i permet simplificar els expedients ERE sense autoritzacions de l’administració.

– Què passarà amb la negociació col·lectiva si es prioritza el conveni directe amb l’empresa per sobre de l’acord sectorial? Això significa que la negociació col·lectiva ja no existirà perquè el paper dels sindicats queda diluït i els treballadors i treballadores ja no tindran la força del col·lectiu, sinó només de la pròpia empresa.

– Una peça fonamental és que l’acomiadament és molt més barat pel que fa a la indemnització a percebre, però també perquè hi ha tipificats més motius d’acomiadament procedent que té l’empresa.

Bé, he intentat fer un resum d’allò que he anat llegint i que he anat trobant, però segur que hi haurà moltes més coses a dir.

Anuncis

2 thoughts on “LA REFORMA LABORAL

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s