L’Hospital Moisès Broggi ens informa

Ahir a la tarda es va convocar, de manera extraordinària perquè normalment només se’n fan dos cops l’any -juliol i novembre-, el Consell de Salut Municipal per tal que, des de l’Hospital Comarcal Moisés Broggi se’ns donés informació sobre la situació, el funcionament i els nous projectes després de dos anys de funcionament.

L’Hospital de Sant Joan Despí està gestionat pel Consorci Sanitari Integral, que també gestiona altres hospitals, Centres d’Atenció Primària (CAP) i Centres d’Atenció Especialitzada (CAE), Residències , així com d’altres serveis sanitaris i d’atenció a la dependència arreu de la comarca, de Barcelona i de l’Hospitalet.

El gruix de la informació va anar dirigida a presentar les dades comparatives de les actuacions dels dos anys de funcionament (febrer 2010- 2011) i les propostes de millora que s’estan duent a terme respecte de les queixes més freqüents que, en aquests moments, es refereixen a tres aspectes: 1) Globalment al servei d’urgències, 2) Les llargues llistes d’espera per a les intervencions quirúrgiques i 3) El temps d’espera per les consultes externes.

1) Pel que fa a les urgències se’ns va dir que quan una persona arriba al servei d’urgències es fa un triatge, l’anàlisi de la seva gravetat, i que el temps estàndar que es reconeix com ideal és de 10 min. En aquests moments és de 13 minuts mentre que l’any anterior era de 20 minuts, per tant s’ha observat una millora però cal seguir avançant.

Un cop s’ha fet aquest triatge el temps d’espera per rebre l’atenció encara és molt alt, perquè si bé en el 2010 era de 80 minuts de mitjana i ara és de 50 minuts, el temps hauria de ser de 30 minuts per considerar-se adequat.

Una altra millora que s’ha d’introduir en el servei d’urgències és que tot el procés d’atenció (visita, analítica, resultats, …) s’hauria de fer en menys de 400 minuts (menys de 7 hores) i, en aquests moments es triga una mitjana de 525 minuts el què significa quasi 9 hores.

També es va destacar la importància de millorar la informació al/la pacient i a les persones que l’acompanyen.

2) Pel que fa a les intervencions quirúrgiques l’objectiu pel 2012 és rebaixar un 2% la llista d’espera i que es pot aconseguir aplicant criteris clínics  amb compliment de temps segons la patologia.

Un dels problemes de la llista d’espera en les intervencions és l’ocupació dels llits per malalties cròniques i de persones que necessiten atenció mèdica, però no quirúrgica. Aquí es presenta com a molt important l’acció preventiva des dels Equips de Primària, per evitar els ingressos hospitalaris d’aquestes persones.

Així, si en aquests moments l’ocupació de l’hospital correspon a un 55 % d’intervencions quirúrgiques i un 45% d’atenció mèdica, s’ha d’aconseguir que la proporció sigui del 70-30% respectivament.

3) Per tal de reduir el temps d’espera per tenir una visita amb especialistes és imprescindible que es faci l’assistència en el lloc adequat  (CAP,CAE o Hospital) i per això s’està treballant amb equips multidisciplinars per establir criteris de protocols de derivació consensuats.

Una de les accions que s’han fet per millorar l’equitat, ha estat eliminar l’assignació territorial i desplaçant els recursos de professionals entre els diferents centres que té el Consorci Sanitari. Així, si hi ha demanda d’ una especialitat en un Centre més que un altre, es trasllada l’especialista.

Se’ns han presentat alguns exemples de dificultats en algunes especialitats  com dermatologia que tenen oferta de treball però que no tenen prou professionals i estan intentant que l’especialista no hagi de visitar presencialment a la persona malalta, sinó que ho pugui fer a través fotografies o altres anàlisis de la malaltia.

En el cas de l’oftalmologia, que hi ha un metge que es jubila, es preveu que es derivin tots els casos d’optometria al CAP perquè moltes de les visites són per graduar la vista i per això no cal visita oftalmològica.

Al final de la informació hi va haver un torn d’intervencions que, en tot cas, comentaré en un altre moment per no allargar-me massa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s