Sopar amb la Laia Ortiz

ICV Sant Joan Despí organitza cada dos o tres mesos un sopar-col·loqui sobre temes de política general del moment i dels posicionaments que té la nostra organització. Aquests sopars-col·loqui tenen tres objectius principals: Crear un espai de formació en diferents temes, generar debat i reflexió política i, com no, disposar d’un moment de compartir un temps agradable amb la gent adherida o simpatitzant amb Iniciativa, tot i que de vegades venen altres persones que poden tenir interès en el tema o bé en la persona ponent.

Aquest dijous passat, 1 de març, vam convidar la Laia Ortiz, perquè ens exposés quina és la situació política a Madrid des d’aquesta nova legislatura on ella està com a Diputada de la coalició ICV-EUiA.

Va ser molt clara i contundent en la seva intervenció: “Al Congrés estan passant moltes coses i amb molt poc temps”

I l’explicació d’això es el nivell d’intensitat de Reals Decretos Ley que s’han fet des del 30 de desembre passat, que és un instrument que no s’havia utilitzat tant perquè es fa de manera sumament ràpida, amb una setmana, i s’aprova sense debat, sense les aportacions de tots els grups, etc.

Aquests Decrets han estat els següents:

  • Real Decreto Ley 20/2011 que determina mesures urgents per corregir el dèficit públic i afecta a totes les administracions. Comporta: la congelació de les retribucions en el sector públic, la paralització de la convocatòria d’oposicions; impedir que es consoliden llocs de treball temporal, evitar noves contractacions sense poder substituir ningú ni per baixa ni per jubilació. A més, suposo la vulneració de l’autonomia de l’administació local quan obliga a la pujada de l’IBI que afecta a molts ajuntaments.

  • Real Decret 1/2012 que elimina els incentius econòmics per a la instal·lació d’aprovitament de fonts d’energies renovables. Això equival a fer enrere els 100.000 llocs de treball que el sector estava generant, amb tota la innovació que representa; més en el cas de l’Estat espanyol que necessitem importar tota l’energia (petroli, gas, urani) i, en canvi, podem, amb les energies netes millorar, la balança de les importacions i exportacions i lluitar contra el canvi climàtic. És increïble que respecte del Medi Ambient ja han parlat una altra vegada del Pla Hidrològic Nacional, sortosament no hi ha diners per embarcar-se en grans infraestructures i també apareixen veus de modificacions en la Ley de Costas, que si tal com està han pogut destrossar tot el litoral del País Valencià i Múrcia, què pretendran fer?

  • Real Decreto Ley 2/2012 de sanejament del sector financer, on el que més s’ha fet difusió és al topall dels salaris dels directius, però en realitat hi ha molts altres aspectes que es refereixen a la restructuració de bancs i caixes i, sobretot, dels ajuts de 6.000 milions d’euros a les entitats financeres.

  • Real Decreto Ley 3/2012 de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral i l’augment de l’IRPF, aspectes que estan generant molt de debat i mobilitzacions socials.

Com es pot veure són temes fonamentals del model d’Estat perquè aborden el model energètic, la regulació del món del treball i l’organització financera.

I tot això es pot fer així perquè estem en un govern de dretes a Catalunya, a Espanya i a Europa. Ens estant venent que estem en un marc sense cap altra alternativa; han tingut molta capacitat de crear en l’imaginari col·lectiu, amb l’ajut dels mitjans de comunicació, que “no queda altre remei” , i  estan generant la sensació de “por” que paralitza alguns sectors de població per la seva situació real, però també a d’altres que no haurien de sentir-ne.

Tot s’argumenta amb que el sector públic és el culpable del dèficit i per això es redueix, cosa que va augmentant les desigualtats.

Tenim uns grans reptes perquè hem d’estar al costat de la gent, amb el què li està passant, acompanyant a aquelles persones que estan patint. Estant en les mobilitzacions, en els espais on hi ha debat i donant el nostre saber fer. Perquè hi ha el risc de la involució democràtica i això comporta l’eliminació dels drets civils bàsics i de la llibertat.

Donat que era el primer dia de març i comencen tots els actes de celebració del Dia Internacional de les Dones, la Laia va fer menció especial a com molts d’aquests decrets estan atacant directament les dones i com aquestes decisions tenen un impacte brutal de gènere.

Després de la seva intervenció van haver diferents aportacions relacionades amb: el paper dels socialistes europeus que no estan fent ni oposició, ni propostes, ni alternatives a les polítiques de dretes. Com estem davant d’un canvi d’Era perquè la limitació dels recursos es va notant i cal que hi hagi un posicionament respecte de com l’automatització de la indústria necessita una despesa molt important d’energia i expulsa a gent del treball. El fet que algunes de les mobilitzacions, com el 15M o d’altres, estan atacant les formacions polítiques i sindicals, i com s’hauran de buscar els espais per lluitar contra el vertader enemic.

Una nit molt aprofitada i interessant. Gràcies Laia i fins la propera.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s