Dia Internacional de les Dones 2012

Dijous volia escriure aquesta entrada perquè coincidís amb el 8 de març, però em va ser impossible i ahir vaig fer l’esborrany pràcticament 5 minuts abans d’estar vestida i arreglada per marxar cap el sopar de les dones.

Volia ser ràpida i, simplement, enganxar-vos el discurs que vaig fer en l’acte central, però ni per això vaig tenir una mica de temps, així que d’avui no passa.

Us poso el discurs tal com el vaig escriure, tot i que sempre no és exactament igual el què dius perquè jo sempre me’l preparo escrit, per si de cas, però després no el llegeixo directament.

Bona tarda a tothom, la benvinguda a l‘acte central del Dia Internacional de les Dones.

Permeteu-me que comenci explicant per què avui som aquí.

Des de l’inici de la revolució industrial molta població femenina es va incorporar al treball assalariat, al treball fora de la llar. Les precàries i difícils condicions de treball industrial van provocar, des de mitjans del segle XIX, fa més de 150 anys, l’aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions laborals: la reducció de la jornada, la limitació de l’edat de treball de les criatures, la prohibició de l’horari nocturn per a les dones pel que representava de perill, sobretot en el període d’embaràs, la compensació econòmica per accidents laborals i les mesures per prevenir-los…

A Catalunya també tenim un exemple d’aquests moviments de dones amb la vaga de 3.500 treballadores del sector tèxtil d’Igualada que, el 1881, demanaven millors condicions de treball.

Així, l’origen de la commemoració d’un Dia Internacional de la Dona Treballadora té a veure amb diferents fets de la història:

– la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857,

– el 1908 hi ha haver el moviment sufragista amb la reivindicació del vot femení – va tenir molta importància la II Conferència Internacional de Dones Socialistes el 1910

 – i molt especialment l’incendi d’una fàbrica a Nova York l’any 1911 on van morir més de 140 obreres

El Dia Internacional de les Dones, doncs, es va començar a celebrar la darrera setmana de febrer o la primera quinzena de març.

Amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial, així com les dones havien reivindicat drets laborals i el vot, la pau es convertí en la reivindicació del Dia Internacional de les Dones. I el 8 de març de 1917 les dones russes, com a reacció als 2 milions de russos morts, van sortir al carrer en demanda d’aliments i per la pau.

A partir d’aquest moment, el Dia Internacional de les Dones va quedar fixat en la data del 8 de març que avui commemorem.

Ja ho veieu: reivindicació de millors condicions de treball, reivindicació de millors condicions de vida, de drets polítics, manifestacions en favor de la pau, són alguns dels temes que es troben en l’origen de la celebració del dia 8 de març com a Dia Internacional de les Dones.

I avui estem aquí fent una festa i, a la vegada, reivindicant entre d’altres coses la coresponsabilitat. La coresponsabilitat, que significa cooperació i solidaritat en la cura de la vida, les dones i els homes treballant conjuntament per la igualtat.

En alguns moments sembla que no hagi passat el temps Sembla que tornem a situacions del segle XIX, perquè malgrat les dones han sortit de casa per treballar, els homes no han entrat, no han assumit part de les tasques de la casa; amb la qual cosa les dones continuem sent responsables, com ho hem estat durant més de 100 anys, del treball de cura de les persones, criatures o gent gran, i també de totes les activitats domèstiques (la neteja de la llar, la compra, la bogada…) Sembla que hi ha qui pensa que la roba entra sola a la rentadora i apareix neta i planxada dins l’armari.

Sabem que hi ha alguns aspectes que estan canviant en les famílies, sobretot en les més joves, i aquest és el camí que reivindiquem avui aquí. Perquè aquests avenços estan en perill

 En uns moments en què la crisi econòmica està portant a unes retallades en els drets socials i en els drets laborals és quan les dones més hem de reivindicar els nostres drets.

 

Perquè, si no fem res, les dones tornem a ser les més afectades, les que carreguem sobre l’esquena la doble jornada, dins i fora de la llar. Les dones de la família, les mares, les àvies, són les que han de fer-se càrrec de la gent amb dependència, gent grant o criatures; a més del treball domèstic.

 Per què diem que les retallades afecten especialment les dones?

 Afecten perquè quan es retalla el finançament a les llars d’infants estan condicionant les parelles joves a escollir qui té cura dels infants i solen ser les mares les que es queden a casa perquè el seu salari és un 16 % més baix, o les àvies.

 Les retallades afecten especialment les dones perquè quan es limiten les prestacions per a atendre a les persones amb dependència, s’obliga a la família a atendre més aquestes persones i són, la majoria, les dones de la família les que ho fan.

 Les dones estan majoritàriament ocupades en els sectors públics: ensenyament (majoria de mestres), sanitat (infermeres), serveis socials (treballadores socials), en general tot el què té a veure amb l’atenció a les persones són sectors més feminitzats i són els que estan patint més regulacions.

 I diem sobretot que les retallades afecten les dones perquè quan es fa una reforma laboral que comporta augment d’horaris de treball, disminució del salari i, en definitiva, més precarietat; les dones es veuen obligades a agafar els contractes temporals i a temps parcial per poder fer-se càrrec de les obligacions familiars i això, en el present significa sous més baixos, però en el futur, comporta que les dones tenen menys prestacions d’atur i les pensions més baixes. Per tant, les dones són, en general, més pobres i amb més risc d’exclusió.

 Ja veieu tenim molts motius per reivindicar. Les dones hem de seguir lluitant pels nostres drets, com ho han fet les dones en tots els temps, perquè allò que s’aconsegueix per a les dones beneficia les dones i a la vegada beneficia els homes i a tota la societat.

Gràcies per voler compartir amb nosaltres aquest dia i  la lluita continua.

 FELIÇ 8 DE MARÇ!!!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s