Liderant el present, construint el futur

Amb aquest títol la Diputació Barcelona va celebrar el 8 de març i, sembla que ens presentava una campanya que fes més visible les dones líders en diferents àmbits de la societat com a models per assolir un millor futur.

Es va utilitzar la frase de la Michelle Bachelet, que havia estat presidenta de Xile i actualment és la Directora Executiva de l’Agencia de la ONU para la Mujer, “Cuando una mujer entra en la política, cambia la mujer. Cuando muchas mujeres entran en la política, cambia la política”.

La conferència va anar a càrrec de la Doctora de Ciències de la Informació Sra. Maria José Recoder Sellarès. Responsable de l’Observatori de Gènere de la UAB que ens va contestar a 3 preguntes:

1.- Què entenem per lideratge?

2.- Quines són les característiques del lideratge femení?

3.- Quina importància té la formació per assolir el lideratge?

Intentaré fer un resum de tot el què va dir per contestar-les

1.- Actualment el fet de ser líder i “estudiar” o preparar-se per ser líder està de moda perquè es considera una persona que mana, que té reconeixement social, va lligat a la fama. Per una altra banda, es parla de que no hi ha líders polítics forts, com en d’altres temps, i això pot ser perillós de què s’entén per un líder fort.

Una persona líder és aquella que troba camins i alternatives en situacions de canvi, com l’actual, i que té la capacitat de saber transmetre-ho perquè d’altres ho facin.

Està clar que un lideratge pot esdevenir-se pel càrrec i llavors això dóna poder i responsabilitat, però també pot ser per influència que és més aviat un lideratge que prové d’unes capacitats.

Una persona que és líder necessita unes qualitats, que es poden tenir o que es poden aprendre.

– Coneixement intern (defectes, qualitats personals, febleses) i coneixement intern (com funciona l’organització, quins elements són importants…)

– Adequada preparació professional i voluntat de seguir aprenent.

– Confiança amb l’equip com espai de relació i de treball.

– Integritat i coherència

– Capacitat de prendre decisions ràpides

– Capacitat de comunicació (què s’ha de fer, com fer-ho i com transmetre-ho)

– Intel·ligència emociaonal (autocontrol) empatía

– Evitar errors com l’obsessió per la microgestió, l’arrogància i l’excés de proximitat.

2.- No totes les dones volen ser líders i d’altres no serveixen per ser-ho. Sovint hi ha dones que per assolir el poder adopten el model masculí i així són acceptades.

En canvi, el lideratge femení té un estil més cooperatiu i menys competitiu, es valora la qualitat per sobre de la quantitat. En general s’utilitza més la intuició i el poder és més dialogant i compartit.

Les dones són molt curoses amb el temps per això són més pragmàtiques i són capaces de la multitasca.

Tenen un sentit ètic i de la responsabilitat molt alt i utilitzen recursos afectius.

3.- Està clara la importància de la formació perquè si tenim en compte que només fa 100 que les dones hem pogut entrar a la universitat i que, en l’actualitat, més del 60% de les universitàries són dones, sobretot en les facultats on la nota de tall és més alta com periodisme o medecina (en aquesta última hi ha tantes dones que s’està parlant de fer números clausus perquè també hi entrin homes perquè es necessiten metges que siguin homes, és curiós que quan tot eren homes no hi havia cap problema i mai no s’havia plantejat la necessitat que hi haguessin metges que fossin dones; doncs si volen entrar homes que estudïin més i treguin nota suficient)

També hi ha unes proporcions molt més elevades en els màsters, els postgraus i als doctorats; però en canvi, només el 15% són catedràtiques i quan surten al mercat laboral, tot i estar molt més ben preparades que els companys, tenen més difícil l’accés a un bon lloc de treball.

Com a reflexions finals, la professora Recorder, va fer èmfasi en què la societat no es pot permetre perdre el talent femení que té poques expectatives laborals i s’ha invertit molt en la seva formació.

El lideratge femení és clau per a la construcció del futur i és imprescindible fer-lo visible.

Al final de la jornada van intervenir Isona Passola, Montserrat Bernabeu, Ramona Giné, Muriel Casals, Eulàlia Valldosera, Ada Parellada i Rita Marzoa, algunes de les dones que han participat en la presentació de la campanya institucional “Liderant el present, construint el futur” que es va presentar el dia 8 de març.

Em va agradar especialment la intervenció de la Ramona Giné, una dona pagesa que va ser pionera el turisme rural.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s