Les Participacions Preferents

Ja fa molts dies que tenia ganes d’escriure sobre tota aquesta moguda de les participacions preferents però volia estar ben informada i conèixer de primera mà els casos per poder-ho explicar el millor possible.

La primera notícia d’aquesta “estafa” la vaig tenir quan en el facebook una amiga escriu: “una estafa de La Caixa, que se entere todo el mundo, que son unos embusteros y unos estafadores. A personas que su dinero lo han confiado a esta caja, los han engañado sin escrúpulos y han perdido el dinero. Si alguien tiene dinero en esta Caixa de Pensiones vayan a que les informen. Son unos ladrones y embusteros; vayan pregunten antes de que le engañen más”

Evidentment, de seguida m’hi vaig posar en contacte per conèixer què havia passat i així és com em vaig assabentar que La Caixa, com altres Bancs i Caixes, havia aconseguit que molta gent posés els seus estalvis en un producte d’alt risc sense ser-ne conscient.

Dimecres passat, al Centre Cívic de Les Planes, ICV-EUiA vàrem organitzar un xerrada informativa per a totes aquelles persones afectades, amb un economista i un advocat que van poder fer un resum de tot el què hi ha al voltant d’aquest producta financer.

Quin ha estat el procés?

1.- QUE HAN FET LES ENTITATS FINANCERES?

Les entitats financeres, amb l’obligació de seguir les normatives de la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) , emeten “participacions preferents” que tenen una rendabilitat més alta que altres productes, però que a la vegada tenen un gran risc per diversos motius; per exemple: CARÀCTER PERPETU, la qual cosa vol dir que no té un termini fix per recuperar el capital. NO ÉS UN DIPÒSIT BANCARI, per tant no està subjecte al Fondo de Garantía del Banco de España que tenen tots els dipòsits.

A la normativa del CNMV s’especifica que l’entitat bancària ha de donar tota la informació i s’ha d’assegurar que “la persona inversora té el perfil adequat” a aquest tipus de producte, així com “vetllar per l’interès dels seus clients” Igualment hi ha un Directiva Europea (MiDIF) sobre els Mercats d’Instruments Financers, que també regula aquest tipus de productes i exigeix un TEST DE CONVENIÈNCIA .

Fins a l’esclat de la crisi, si alguna persona tenia aquest producte fàcilment podia recuperar el capital perquè se li venia a un altre client, però la cosa canvia quan ja no hi ha una altra persona disposada a comprar. A més, a partir del 2011 i amb la necessitat d’acreditar solvència tal com reclamen les lleis europees i estatals, les entitats financeres posen al mercat moltes més participacions preferents perquè computen com a capital. D’aquesta manera van cercant tota mena d’inversors sense “gaire miraments ni ètica”

2.- QUÈ HAN FET LES PERSONES QUE TENIEN UNS ESTALVIS?

Molta gent, es calcula que són més de 500.000 persones arreu d’España i es comptabilitzen 144.000 només amb La Caixa, vol posar els seus diners a “termini fix” i quan arriba a la seva entitat, amb la confiança d’aquella persona que t’ha atès tota la vida, li ofereixen participacions preferents.

Evidentment sense explicar tot el què caldria, sense tenir en compte realment el perfil de la persona que vol posar els seus estalvis amb les millors condicions. I això es pot dir així perquè moltíssimes de les persones afectades són gent gran, pensionistes que han volgut “protegir” els seus estalvis de tota la vida; però també hi ha gent de mitjana edat o persones autònomes que volien fer un estalvi a curt termini d’uns diners que no necessitaven al moment però que preveien que podrien necessitar més endavant.

Difícilment totes aquestes persones han llegit la “lletra petita” del contracte, però sobretot no tothom ha pogut contestar les preguntes del TEST

Quines són les opcions?

No hi ha una solució immediata i cada entitat bancària està proposant diferents opcions a la seva clientela; però, en qualsevol cas, s’han de reclamar a l’Estat, al Banc0 de España i a la CNMV les seves responsabilitats respecte de la transparència i les obligacions de les entitats financeres. No pot ser que no es facin complir les lleis.

A la xerrada de dimecres es van parlar d’algunes de les accions que s’estan portant a terme per part d’en Joan Coscubiela a Madrid per reclamar accions del govern i responent a “les bones pràctiques” que proposa el PP, quan el que cal es la devolució del capital inicial a totes les persones que no van rebre correctament la informació exigir transparència i acabar amb les conductes abusives de la banca que sovint no compleixen fil per randa la llei.

També hi ha mobilitzacions de les persones afectades, a través d’internet s’han generat “foros” i també hi ha alguna associació que està donant cobertura jurídica.

Des de l’AVV de Les Planes es va oferir el seu local per si les persones afectades de Sant Joan Despí volien reunir-se i formar algun tipus de Plataforma. Per la nostra part, el grup municipal d’ICV-EUiA ens vàrem comprometre a presentar una moció en el proper Ple, que ja estem preparant.

 

 

Anuncis

2 thoughts on “Les Participacions Preferents

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s