Institut de Formació Política

Com cada any, des del 2008,  l’Oficina de Promoció de Polítiques d’Igualtat Dona-Home de la Diputació de Barcelona, organitza tot un programa d’ensenyaments per a dones polítiques a través de l’Institut de Fromació Política per a Dones, un instrument que potencia els lideratges femenins en els governs locals i promou la participació sociopolítica de les dones.

Ahir, dia 12, es va fer la lliçó inaugural amb la conferència “Construint el lideratge femení” a càrrec de la Sra. Eugènia Bieto, Directora General d’ESADE i amb un currículum que li dóna prestigi per poder ser exemple d’un lideratge femení.

En la seva conferència ens va fer una sèrie de reflexions sobre la importància i el paper de les dones en el món professional, no tan sols a nivell polític o econòmic sinó també en les ciències, la cultura, la universitat.

Ens va donar algunes dades estadístiques que mostren els petits avenços, però també el llarg camí que falta per reorrer.

Així, en el món de les empreses que estan a l’IBEX, els càrrecs directius i els consells d’administració, allà on es prenen les decisions importants, estan ocupats per dones només amb un 11%, mentre en els països nòrdics arriba al 35 % de les empreses.

A les càtedres universitàries, allà on es decideixen els estudis  i la formació que tindrà valor en el futur dels països, a Espanya només el 15 % són dones, mentre a la UE arriba al 18% i als EEUU són un 28%. En tots els casos, molt lluny d’una equitat, que va més ennlà dels dret de les dones a ocupar aquests espais, sinó que és més que això.

La Sra. Bieto en el seu discurs va plantejar i contestar algunes preguntes

Què aporten les dones amb el seu lideratge?

Treball en equip. Les dones que lideren qualsevol àmbit tenen com element important el treball en equip, aconseguint que les decisions es facin per consens, de manera que es pugui escoltar i incorporar a les decisions finals les opinions de tothom. Certament és un procés més lent, però acaba sent un projecte comú.

Intel·ligència emocional. Quan es busca criteris per prendre decisions, no té cap sentit que només es valorin els criteris racionals, la racionalitat no pot ser l’únic element, cal posar en joc també la part emocional. La realitat del grup, les relacions entre les persones, la seva manera de ser i actuar, són elements que cal tenir en compte. A les dones els costa molt més exercir lideratges autoritaris i això té, de vegades, alguna part negativa.

Diversitat. La homogenitat és gris, les dones poden aportar als equips la diferència, com és l’edat, la procedència, la religió. En el món empresarial cada cop és més important actuar a partir de la diversitat.

Quines dificultats tenen les dones per accedir?

La pròpia limitació. En general és la por, a no ser capaç, a estar sola entre molts homes (síndrome del “floquet de neu”), a enfrontar amb una realitat diferent, a no ser entesa per la família, a fracassar…

– Barreres externes. Es fa evident que encara queden moltes barreres socials i culturals que impedeixen l’accés de les dones als llocs de lideratge i decisió; sobretot, però, el gran conflicte és l’horari i el repartiment de les responsabilitats. Hi ha accions que poden eliminar aquestes barreres i són les estratègies de conciliació; també ho són les “quotes”, tot i que moltes dones no hi estan d’acord perquè sempre se li pot retreure que ocupa aquell lloc per la quota i no per mèrit propi; igualment les mesures legislatives i els programes específics d’algunes empreses que realment es plantegen una política d’equitat.

Com superar aquestes dificultats?

El gran ascensor social és fer una carrera professional a través d’anar millorant la formació perquè és la manera de guanyar seguretat i reconeixement, això implica diners, esforç, temps, sacrifici.

Hi ha el debat de si és millor fer la formació conjuntament homes i dones, o només formació per adones, i s’han realitzat estudis que demostren que les dones, quan fan formació per separat, milloren les seves qualificacions.

Actualment, la formació que es planteja està estructurada com un triangle, on la base són els coneixements, allò que està en els llibres i que és més fàcil d’ensenya i d’aprendre; després s’hi afegeixen les competències, aquelles habilitats i actituds que són necessàries, i en el vèrtex, els valors, la gestió de les emocions.

Quina és la principal motivació per a una dona ser lideresa?

Hi ha d’haver ambició, barrejada amb il·lusió, amb la consciència que és un dret. Tenint en compte, sobretot, que volem tenir un impacte positiu sobre allò que fem, volem contribuir a fer un món millor.

Em va agradar força la conferència i espero que al llarg del curs podré participar en algun mòdul, tot dependrà de les dates i si m’ho puc combinar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s