Contra l’escola pública

Ja fa temps que CiU retalla i retalla, poc a poc va desmantellant l’Estat del Benestar, tota allò que representa la conquesta dels drets de ciutadania pels quals s’ha lluitat anys i anys.

Moltes vegades he anat parlant de les retallades en salut i també en educació però aquests últims dies s’han donat algunes xifres que acabaran definitivament d’enfonsar l’escola pública; aquella a la que té accés tothom, la que significa un model de societat amb igualtat d’oportunitats.

Des del 2007 fins el 2012 hi ha hagut un increment de 150.000 alumnes i estem al mateix nivell de pressupost, això significa que estem molt lluny del 6% del PIB en inversió en educació.

Pel curs 2012-2013 es preveu un augment de 15.000 alumnes, això significaria un augment de 1.500 places per a mestres. S’ha dit que no s’ampliarà cap plaça, al contrari, perquè no es cobreixen les jubilacions. Això comportarà forçosament un augment de les ràtios.

Pel que fa a les Escoles Bressol Municipals, es tornarà a reduir l’aportació de la Generalitat pel present curs i provablement pel curs vinent només es garanteixen 1.000 euros any/plaça. Això és una manera de demostrar que el govern de la Generalitat no creu en aquest model com una etapa educativa i està generant un ofec econòmic als ajuntaments que hauran d’optar per tancar aules o pujar la quota, pràcticament al doble, a les famílies, perquè és totalment inviable poder assumir la part que no està aportant la Generalitat segons el conveni que es va signar.

Les Escoles Municipals de Música estan en una situació similar. Si abans la Generalitat aportava 600 € any/plaça, en el curs actual 2011-2012 ja només són 230 € que encara es desconeix quin serà l’import pel curs vinent.

Pel que fa als ajuts individuals de menjador, els que anaven dirigits a l’etapa 0-3 no s’han convocat i els Consells Comarcals estan avançant diners però de tota manera, en algunes poblacions, aviat hi haurà escoles que no podran mantenir el servei de menjador per a infants amb necessitat de beca.

En la reunió d’ahir dimarts al Parlament de Catalunya amb la Dolors Camats, vaig poder conèixer la situació de diferents poblacions però amb un denominador comú: la disminució de pressupost de l’escola pública i els desmantellament dels projectes educatius, mentre es van fomentant els centres privats.

Per la qual cosa, el què ha de quedar-nos clar és que es tracta d’un canvi de model. No és un problema econòmic, sinó una voluntat política. Darrera de la crisi s’estan plantejant retallades però realment és un traspàs de diners cap a altres conceptes. Un exemple clar és el de l’ajuntament de Badalona on s’han pressupostat 3 milions d’euros per pagar els llibres a les criatures (xec) i a canvi, s’eliminen els programes de joves, els centres educatius no es netegen, etc. A la vegada, es carreguen tots els models de socialització de llibres i material escolar que tenen 27 de les 34 escoles de la ciutat.

Davant de tot això és molt important la mobilització conjunta de tota la comunitat educativa, (famílies, sindicats, professorat,…) només si existeix una acció contundent, com és la plataforma SOS escola pública que porta samarretes grogues, serà possible aturar aquesta desfeta.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s