15 M un any després

Aquesta setmana he estat fent una mica de repàs de tot allò que s’ha fet per commemorar el 15M i he volgut rellegir què vaig escriure llavors.

El dia 15 de maig de fa un any coincidia en plena campnaya electoral de les eleccions municipals i llavors, davant del moviment d'”INDIGNATS” jo escrivia que s’havia de donar una resposta a la indignació a través de les urnes, però a l’hora de la veritat, el què va passar va ser que la dreta va avançar considerablement.

CiU, en el govern de la Generalitat, malgrat haver iniciat el seu procés de retallades en sanitat, va aconseguir uns bons resultats. El PP va tenir accés per primera vegada a alcaldies de Catalunya, fins i tot a una comarca com la nostra, formada majoritàriament per classe treballadora i, també a la nostra ciutat va aconseguir un tercer regidor. Un fet molt greu, va ser l’aparició en algunes ciutats de regidors de PxC, un partit feixista i racista que poc té a veure amb el respecte a la democràcia.

Els dies posteriors vaig escriure sobre les acampades, tan a Barcelona com a Sant Joan Despí. Ara, un any després penso que se’n poden treure algunes valoracions.

El moviment ha estat actiu, de manera diferent, segons el barri o la ciutat; però, en qualsevol cas, hi ha hagut un fil conductor. A Sant Joan s’han anat fent algunes assemblees, actes informatius de temes, s’ha col·laborat amb d’altres acampades i s’ha mantingut actiu el twitter, que jo he anat seguint.

Crec que el moviment 15M ha canviat mentalitats, sobretot de gent jove que no havia participat mai en res i que ara tenen una implicació en algun aspecte del moviment general. A la vegada que s’han revifat algunes organitzacions, com pot ser el Fòrum Social del Baix Llobregat

S’han generat plataformes perquè la gent ha trobat espais comuns on impulsar i defensar accions sobre tot allò que preocupa. Com la Plataforma de persones afectades per les hipoteques o els i les #iaioflautes que han defensat CAPs a diferents poblacions i que a la mani del dissabte passat jo veia com s’encarregaven de la “seguretat” posant pau allà on podia haver algun conflicte.

Malauradament, aquesta acció no ha tingut una resposta a les institucions, la gent que va anar a votar, majoritàriament, ho va fer pel PP. Certament és molta la gent que està en contra del sistema i que no vol anar a votar, sense adonar-se que el sistema és més potent i que l’única forma de combatre’l és des de dins; o potser no, però mentre trobem una fòrmula, patirem força. Només cal veure que en poc més de 4 mesos, la majoria absoluta del PP li permet governar a cop de Decret, sense portar cap proposta al Congrés, sense cap mena de debat, sense admetre cap tipus de alternativa. És un despreci total a la resta de representants, una agressió a la democràcia.

Però després del 15M de 2011 res no serà igual. La ciutadania ha recuperat la veu i la fa sentir als carrers. A Sant Joan s’organitzen les persones afectades per les participacions preferents, s’organitzen les famílies quan veuen que les retallades en l’educació pública van en contra de la igualtat d’opotunitats, s’organitzen per posar güifi… i segur que aniran apareixient moltes més coses.

Jo, com ICV, per descomptat, però sobretot com a ciutadana, donaré suport a totes aquelles accions que la gent d’aquesta ciutat defensi per tenir una vida millor i més justa per a tothom.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s