EN OCUPACIÓ #hihaalternativa (II)

Divendres passat es va celebrar la segona sessió del 1r Taller d’Estiu que hem organitzat ICV de Sant Joan Despí per oferir un espai d’informació, reflexió i debat entorn de les alternatives que hi ha en ocupació.

En aquesta ocasió la presentació la va fer el nostre president local, en Ros Fernández, resumint molt esquemàticament la primera sessió i, després, jo mateixa vaig enmarcar la sessió que començava.

La Conxita Sánchez, com a coordinadora del Taller d’Estiu va presentar a Toni Mora, de CCOO i Carlos de Pablo, d’UGT, com a representació dels dos sindicats majoritaris de la nostra comarca. També hi va intervenir en Lluís Parés, en representació d’Unió de Pagesos, que malauradament només va poder dir un parell de coses perquè venia d’una acció a Vitòria, de parlar amb un dirigient europeu i exposar-li la situació del Baix i Eurovegas, i havia de marxar de seguida.

Intentaré recollir algunes de les idees que cadascú va transmetre.

Conxita Sánchez: És significatiu com tan la Conselleria de la Generalitat com el Ministerio del govern de l’Estat hagin canviat els noms i ara s’utilitzi el nom d’ocupació pel de treball. És un canvi de concepte i de treure-li el valor al treball, ja que s’entén l’ocupació com a un fet individual i el treball és un terme que es refereix a allò que és col·lectiu.

Toni Mora: És possible que calgui adoptar noves formes i repensar els sindicats però en tot cas sempre serà una funció generar ocupació amb polítiques d’estícul per aconseguir un treball amb drets.

No ens agrada el terme de sector “madur” perquè adqueireix el sentit d’extinció i el que cal és cercar nous processos productius. És el cas del futur de les conques mineres.

La indústria és necessària i imprescindible, si no es produeix alguna cosa no hi ha viabilitat, cal doncs una transició justa i alternatives a la situació d’atur.

Carlos de Pablo: En aquests moments a la nostra comarca hi ha moltes empreses que estan en situació difícil: Celsa, que pot perdre 200 llocs de treball i una reducció del 20% dels sous de la resta de la plantilla; l’antiga Printer, que arrossega dificultats des de fa mesos.

En tots els casos, els sindicats, a través de la negociació col·lectiva, han anat afrontant els canvis que s’an produït (tecnologia, robòtica, informàtica) per poder establir recolocacions, processos formatius, de manera que es puguin mantenir el màxim dels llocs de treball. Per això cal inversió, confiança, respecte al marc laboral; en definitiva, aconseguir unes relacions laboral adequades.

Ara la situació és molt diferent perquè s’està atacant el dret a la negociació col·lectiva; s’alimenta la desregularització dels drets laborals i socials.

Un dels problemes és que en els 30 anys de democràcia no s’han replantejat els nous sectors industrials (tèxtil, químiques…) i no s’han plantejat alternatives.

Lluís Parés: Reivindicació de l’agroindústria, perquè el treball al camp, l’explotació agrària, ni ara ni mai ha tingut crisi, ha estat sempre un sector estable. Els governs no presten tota l’atenció que haurien perquè cal tenir en compte que és la indústria que més exporta de tota Catalunya.

Actualment, el Parc Agrari del Baix Llobregat ocupa a unes 1.500 famílies i podria ocupar-ne a 500 més si es fessin lleis que obliguessin als propietaris absentistes, aquells que no estan conrean la seva terra, a llogar-les i a no deixar-les buides.

S’ha fet molta inversió creant zones industrials arreu de Catalunya i ara hi ha molts polígons totalment buits, amb grans naus construïdes però sense empreses. Va acabar dient que  és la política del totxo i que aquesta continua.

A la taula rodona d’aquesta segona sessió es van presentar vàries experiències:

Pilar Hostaled, tècnica de Promoció Econòmica i Foment de l’Ocupació de l’Ajuntament ens va fer un breu resum de què és Promodespí i les seves línies d’actuació: Ocupació, que gestiona la borsa de treball i el suport de les persones que estan a l’atur per cercar feina; Formació ocupacional, per a persones aturades, sobretot en TIC i anglès, amb cursos específics per a dones i joves; Empresa, donant suport als 3 vivers d’empresa aixó com treballant amb empreses de la ciutat per poder fer pràctiques aquelles persones que participen en la formació, i la línia de Comerç amb campanyes de suport per tal de fer dinamització del comerç local.

Perfecto Alonso, president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, ens va explicar el model i el valor de les cooperatives, un projecte col·lectiu que pensa en les persones i no busca les solucions en els beneficis sinó en els llocs de treball; per això, en la situació actual, no es veu com “no puc fer res”, sinó “què podem fer nosaltres?”.

L’ONU ha proclamat el 2012 com Any Internacional de Cooperativisme (per cert que el nostre grup municipal va presentar una moció perquè la nostra ciutat s’adherís a aquesta celebració potenciant el cooperativisme), entre d’altres raons pels valors que representa i per la seva capacitat transformadora cap a un món millor.

Va posar un parell d’exemples, com els iogurts de La fageda que representa ocupabilitat per a persones amb diferent grau de discapacitat i el valor afegit que això representa, a part de la seva qualitat; també va fer referència a les “treballadores familiars” una categoria professional nascuda de la cooperativa creada per vàries dones que es dedicaven a tenir cura de persones grans.

En uns moments de crisi i d’atur les cooperatives han creat llocs de treball.

En Rafa Sánchez, ens va parlar de l’autoocupació explicant-nos com va crear la seva empresa Mandarina plus de serveis gràfics que ja té un any de vida. Va expressar la seva satisfacció per poder treballar en un projecte propi, sense sentir la pressió de una gran empresa que exigeix un grans beneficis i va explicar com el valor de la confiança és el què pot aportar a l’hora de donar solucions a les demandes de la seva clientela.

Clara Bosch, és una de les persones que forma part de ElBaix.cat, un diari digital amb les informacions de tot allò que afecta a la Comarca del Baix Llobregat, a tots els nivells polític, cultural, social, esportiu….

La Clara ens va explicar que una de les principals raons de crear aquest diari va ser la necessitat de tenir feina, ja que com a dona jove sentia una doble discriminació a l’hora de la recerca de treball. Però també el fet de crear un espai que “fes comarca” generant un valor propi de proximitat, de identitat i pertinença a un territori; amb una part important amb l’oci i la cultura perquè no es marxés a Barcelona.

Per acabar la taula rodona ens va parlar la Isabel Gimeno, que ens va explicar com Solidança aborda la seva part d’empresa social, dedicada a la inserció laboral de persones que estan en situació d’exclusió social.

Els àmbits de treball estan relacionats en el reciclatge i la protecció del medi ambient; així, es dediquen a la jardinaria, porten acutalment 4 deixalleries de poblacions del Baix, fan campanyes d’educació ambiental als centres educatius, recullen roba i tenen botigues de segona mà i reparen electrodomèstics.

Darrerament un dels aspectes que han treballat és la formació per la necessitat d’augmentar l’ocupabilitat de les persones a les que atenen.

Totes aquestes activitats els permeten generar llocs de treball i només tenen un 10% de subvencions. El què volen és que les administracions públiques posin en els seus plecs de condicions, a l’hora de la contractació, una valoració superior en els aspectes socials per tal de tenir accés a més contractes.

Pel tancament de la jornada hem tingut el plaer de comptar amb en JOAN COSCUBIELA, diputat i portaveu de la nostra coalició al Congrés a Madrid que, com és habitual en ell, ens va presentar de forma clara quines són les expectatives en aquests moments vers la situació del “no rescat” i com ens anirem afrontant, al llarg dels propers mesos, a molts altres canvis. Podeu consultar al seu bloc la seva intervenció.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s