Les dones a les olimpíades 2012

El Baró de Coubertin, impulsor dels Jocs Olímpics de l’Era Moderna, era contrari a la participació de les dones a les olimpíades; de fet va arribar a dir que “les dones només tenien una funció: coronar el vencedor”, tement que la seva participació anés en contra de la feminitat.

Així, a Atenes el 1896 no hi va participar cap dona, però només quatre anys després, el 1900 a Paris, el Comité Olímpic Internacional va donar accés a les dones en dos esports: el golf i el tennis; així la tenista britànica Charlotte Cooper va ser la primera dona a aconseguir la primera medalla d’or.

De tota manera al llarg del segle XX les dones han estat excloses dels JJOO per raons classistes, racials o sexistes. Al 1956 una dona, per primera vegada, és qui fa el jurament a la cerimònia d’obertura, fou l’esquiadora Giulana Chenal-Minuzzo i a Mèxic el 1968 una dona encén el pebeter.

Espanya no va portar en la seva delegació una dona fins l’any 1960, a les olimpíades de Roma i fins l’any 1981 no hi figurava cap dona com a membre del COI, però encara sembla lluny que una dona sigui la presidenta d’aquest organisme malgrat els moviments internacionals per la igualtat entre dones i homes a l’esport (Tota aquesta informació està treta del treball de l’Eva Zamora “Participació de la dona en l’esport i l’olimpisme”)

Així, ha calgut esperar al segle XXI, als Jocs Olímpics de Londres del 2012, a que més dones participin. Ha augmentatla participació de les dones en més d’un 4 % respecte dels JJOO de Pekin i la proporció de dones ja supera el 43% del total.

Hi ha coses que passen per primera vegada en unes olimpíades:

– No hi ha cap esport nou o d’exhibició i la novetat és que tots els esports tenen la modalitat masculina i la femenina, un acord que ja va perdre el COI a Atlanta 1996 però que no s’ha fet realitat fins ara.

-Tots el països, a Londres han desfilat 203 països més 4 atletes apàtrides que han desfilat darrera de la bandera olímpica, tenen alguna dona en la seva delegació.

Una de les dificultats ha estat la judoca saudí Wodjan Ali Seraj Shaherkani que no se sap si podrà o no participar a la competición amb vel. Shaherkani és, juntament amb l’atleta de 800 metres Sarah Attar, la primera dona que Aràbia Saudí envia a uns JJOO.

– En la delegació dels EEUU el nombre de dones és superior al d’homes.

Tot això no és qualsevol cosa, no és casual; ha d’haver voluntat de fer-ho i cal seguir endavant de manera que no faci falta cap comentari al respecte. Quan qualsevol dona de qualsevol país del món tingui accés a qualsevol esport i pugui competir i fer allò que vulgui fer sense cap restricció.

He trobat una entrevista a Katherine Switzer, la primera dona que va córrer la Marató a Boston i va impulsar la participació de les dones en aquesta prova a les olimpíades, l’he volguda afegir com agraiment a ella i a d’altres com ella que van ser pioneres i van obrir camí per a la resta

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s