the tip (la propina)

Una cosa que volia explicar de la meva estada a USA és el “rollo” de la propina que s’ha de donar “obligatòriament” a tots els restaurants, també als taxis.

No em considero una persona garrepa però certament no sóc gens aficionada a deixar propina enlloc. Jo considero que pago per un servei que em donen, em cobren el preu que consideren adequat i aquí s’acaba la transacció.

Si jo haig de valorar econòmicament el servei la cosa es complica. Per què qui determina en quins entorns sí que s’ha de donar propina i en d’altres no? Quins serveis són susceptibles d'”agrair i premiar” monetàriament?

Per què no li dono propina a la botiguera que m’ajuda a buscar el llibre adequat per regalar a un infant i em parla de les darreres novetats si m’està donant un magnífic servei? O potser el peixeter que m’està deixant el peix super ben preparat per coure’l al forn i fer-me quedar bé amb la gent que tinc convidada, no es mereix una bona propina?

Per què aquests serveis no tenen el mateix reconeixement i, en canvi, pel fet de portar-te en cotxe d’una porta a una altra sí que se la mereix? O bé el fet de servir-te un cafè o portar-te a una taula i obrir-te una cervesa? També en passa a les perruqueries, sempre es dóna alguna cosa, sobretot a l’aprenenta.

No ho veig clar. Potser en d’altres èpoques quan hi havia molta diferència en els sous que es cobraven en unes feines o en unes altres; però, avui en dia, que tothom cobra prou malament, aquest  costum de la propina no em sembla just ni equitatiu.

És clar, arribar a EEUU amb aquesta filosofia entra en contradicció en el sistema que tenen allà. La seva mentalitat és que a tots els bars o restaurants sempre has d’afegir a l’import un mínim d’un 15 % . És clar, això representa deixar normalment entre 5 i 10 dòlars si van dues persones, però si van més és possible que n’hagis de deixar més.

Comentaris:

– Has de mentalitzar-te abans, quan estàs veient els preus de la carta (que a més estan sense impostos) i ja tenir-ho en compte, perquè sinó, després, penses que t’ha sortit molt car o, el què és pitjor, que t’estan estafant.

– Els cambrers i cambreres són molt educats, s’estan guanyant la propina, però realment s’agraeix que et tractin bé.

– Quan et porten el compte en una carpeteta i poses els diners a dins, et pregunten si ja està bé. És a dir, no et tornen el canvi i llavors tu decideixes quan deixes de propina, sinó que directament es queden el canvi. Així que més val posar-ho just el què vols deixar o anar en compte perquè potser ni et pregunten i es queden directament el canvi.

– Vigila quan pagues amb targeta perquè directament es cobren la propina i sol ser del 20 % i es queden tan amples.

Suposo que la pròpia gent que treballa a bars, cafeteries i restaurants no vol regularitzar això perquè imagino que es deuen treure un bon sou.

Bé, vaig quedar ben tipa de la “tip”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s