Sostenibilitats

Després de molts dies sense escriure per diferents motius: poca salut, falta de ganes, molt poc temps;  intentaré tornar al bon costum d’apropar-me al blog i anar explicant coses.

Ara en tinc un munt al pap: què penso dels resultats de les eleccions? Què penso de fer pagar per poder interposar una demanda? Com s’atreveix la Secretària d’Immigraciò a parlar del “espíritu aventurero de los jóvenes“? Com es pot seguir donant diners als bancs i retallar les pensions? Què passa a Sabadell i com acabar amb la corrupció de gent que es dedica a la política en benefici propi?  Com explico tot el què he fet aquests dies relacionat amb la campanya “Contra la violència de gènere totes les nostre veus” o les Jornades de la Discapacitat? Buf!!!! per on començo?

Bé, com és impossible en una sola entrada posar-me al dia, he decidit parlar una mica del Seminari Ciutats i Persones que va organitzar divendres passat l’Institut de Ciéncies Polítiques per presentar el llibre “SOSTENIBILITATS” en el que les reflexions i anàlisis de diferents autors i autores sobre les polítiques públiques que es desenvolupen i com, des d’una visió ecològica i de gènere, hi ha una sèrie de canvis que s’han de produir, tan a nivell individual com col·lectiu, si volem que “la vida” sigui sostenible per a t0thom de manera justa i equitativa, en una Terra habitable.

Són moltes les idees que hi ha en un llibre de més de 300 pàgines i en les reflexions que es transmeten en un Seminari de més de 4 hores de durada, però posaré algunes coses de les que vaig escoltar que em van fer pensar.

La primera idea és que cada persona individualment ha de començar a pensar que els recursos de la Terra són finits i que cada actuació de la nostra quotidianitat té repercusió i que, depenent del lloc on vivim, “el consum” dels recursos de la Terra són molt diferents, sobretot el consum energètic del qual se’n deriven molts més.

La segona idea és que la sostenibilitat de la vida té perspectiva de gènere. És molt diferent, arreu del món, què consumeixen i com consumeixen els homes i les dones (temps, diners, energia, menjar….) i que es fa imprescindible tenir-ho present per tal que existeixi un equilibri per aconseguir una verdadera equitat en les responsabilitats de la sostenibilitat dels éssers humans i de la Terra.

La tercera ideas és que, a més de la responsabilitat individual, col·lectivament s’ha d’intervenir per aconseguir un món sostenible en tots els àmbits i per això és imprescindible que les polítiques públiques tinguin aquest horitzó. Aquí, tothom hi ha d’estar implicat per organitzar el horaris laborals, familiars, personals; per redistribuir els recursos econòmics; per garantir els mateixos nivells d’accés a qualsevol recurs cultural, sanitari, educatiu..; per equilibrar el risc d’exclusió, de perillositat, de patir malaltia…..

índice

En definitiva, la sostenibilitat, un concepte relativament nova que té moltes dimensions i que cal tenir-la present si volem deixar alguna cosa per a les generacions futures

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s