Una democràcia fràgil

Mafalda-Democracia ShowRealment quan veig que cada quatre o vuit anys, que són una o dues legislatures, les lleis poden canviar totalment segons el partit que governi, m’adono que la democràcia que tenim a España és molt dèbil i vulnerable.

El bipartidisme s’ha instal·lat, aquí i arreu, com a model de la democràcia. Ho podem veure al Regne Unit o a EEUU, com a exemples de democràcies més  “antigues”. Així veiem com guanyen alternativament les “dretes” i les “esquerres”, ambdues “extremadament” moderades.

Malauradament a España la dreta que tenim és molt casposa, hereva d’un franquisme, que encara no té una mentalitat de país europeu. Per això qualsevol avenç social, educatiu, descentralitzador, de llibertat individual o col·lectiva… els hi fa por i quan tenen el poder volen desfer, a tort i a dret, tot allò que s’havia avançat, ja siguin grans o petits avenços.

Són molts els exemples que, amb l’excusa de la crisi pel mig, es generen intents, de vegades aconseguits, d’aquest fer i desfer: el dret a la interrupció de l’embaràs, la llei d’educació, la modificació de la llei de la depencència, el matrimoni entre persones del mateix sexe, l’accés a la justícia….

Crec que a la nostra democràcia li falta molt, li manca el consens en els grans temes que no poden anar amunt i avall. Crec que això només és possible si s’utilitza la via del referèndum, com es fa a Itàlia, una mostra va ser el juny de l’any passat que es realitzaven quatre preguntes d’aspectes totalment diferents però de gran trascendència.

Què respondria la ciutadania si se li hagués preguntat sobre la modificació de la Reforma de la Constitució, aquest any passat, que van acordar PP i PSOE? Es va modificar totalment l’article 135  que té a veure amb l’estabilitat pressupostària de les administracions públiques i un pas molt important en la centralització de l’Estat i les dificultats de les Comunitats Autònomes i dels ajuntaments en la seva gestió econòmica.

Què respondria la ciutadania davant del què està passant amb el pagament de la justícia o del registre civil? Quina seria la resposta davant de que la Generalitat pagui primer els interessos dels bancs que els convenis que té amb els hospitals, els centres de protecció de menors, els tallers de persones amb discapacitat, etc.?

Una democràcia fràgil en mans d’uns quants i el 99% què fem????

Anuncis

One thought on “Una democràcia fràgil

  1. Interessant i gairebé totalment d’acord.

    És cert que entre els interessos privats, els mitjans de comunicació s’ha contribuït a generar un model bipartidista similar a l’anglosaxó, malgrat que a priori no era un model a reproduir. No sóc gens partidari d’aquest model ja que la meva opció política no es situa entre la dels partits majoritaris però en descàrrec del model americà o anglés cal dir que els seus models són més oberts mentre que aquí amb la llista única tancada ens trobem davant d’un model molt estret on els electors tenen electoralment un marge molt petit de decisió. No és que defensi el model anglosaxó però entre el seu bipartidisme i el nostre el seu és més just.

    La Reforma de la intocable Constitució va aclarir moltes postures dels dos partits majoritaris: molta diferència, molt enfrontament, molta tonteria però quan el capital crida a l’ordre van cauré les màscares…

    a reveure

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s