Llistes obertes i paritat

Fa mooolts dies que no escric al meu bloc, perquè el dia a dia de la feina i de les meves responsabilitats, em deixa molt poc temps per a la meva vida personal, i escriure al bloc forma part d’aquest espai que m’agrada dedicar el meu temps lliure.

Moltes han estat les coses en les que he estat participant de xerrades, reunions a la Federació de Municipis, presentació de la ILP de Renda Garantida de Ciutadania, debats, l’Assemblea Nacional d’ICV, la diada de Sant Jordi… i he triat un dels temes sobre els quals he pogut reflexionar i que avui en parlaré.

En els últims temps, a causa dels incompliments dels governs respecte al programa electoral amb el qual es presenten a les eleccions (el PP per exemple ha fet tot el contrari del què va prometre), a causa també dels casos de corrupció d’alguns partits, a causa dels qüestionament de la transparència i dels lideratges; molta gent demana les llistes obertes per poder votar a qui més s’ho mereixi i en favor de la “vertadera participació” i transparència.

5050Jo volia saber-ne una mica més, per veure si realment el fet de poder votar amb llistes obertes generaria més participació, més implicació de la gent i afavoriria una millor democràcia. També tenia el dubte del que això podia representar per a la paritat, la representació de les dones; perquè després de molts anys i de lleis de quotes, a nivell de representació política encara estem lluny d’aconseguir el 50-50; justet arribem a la paritat (60-40 d’un mateix sexe) després de les lleis que obliguen a posar a les llistes electorals a cada grup de 5 no més de 3 candidats del mateix sexe, sense obligació d’ordre.

Amb tot això, vaig anar a escoltar la xerrada que s’havia organitzat, des de Dones amb Iniciativa, al Pati Llimona i vaig recollir les següents informacions:

Actualment hi ha una ponència al Parlament per l’elaboració de la Llei Electoral Catalana, pendent des de fa anys, de tal manera que som l’única Comunitat Autònoma que no té llei pròpia. Sembla mentida, oi?, doncs ja ens podem imaginar per què no la tenim, doncs perquè hi ha un partit que surt clarament beneficiat amb l’actual llei.

Hi ha 4 propostes sobre les llistes

1.- Vot personalitzat: Dirigit únicament a una sola persona, té de bo que la candidatura ha de ser molt propera, però l’inconvenient que perjudica clarament les minories, amb la qual cosa es perden vots i es debilita la disciplina interna del partit. Aquí juga un paper important els mitjans de comunicació i, en general, perjudica la paritat.

2.- Llistes tancades: A un sol partit, sense possibilitat de modificació. Els països que les utilitzen solen provenir de contextos no democràtics. Limiten la capacitat de l’electoral per elegir. Es poden fer quotes per mantenir la paritat.

3.- Llistes obertes: Un exemple és l’elecció del Senat on es poden elegir persones de diferents partits. Aquestes llistes generen clientelisme i corrupció, perquè el candidat o candidata més mediàtic o que tingui més diners pot comprar el vot. Dificulta la constitució de governs i no millora la legitimitat. Com el vot és més complicat enlloc d’augmentar la participació genera més abstenció. No té en compte la participació de les dones.

4.- Llistes desbloquejades: Cada partit presenta una llista però l’ordre no es fix, assignant preferències. S’ha de deixar clar si és una numeració o positius i negatius o bé tatxar o posar creus. Hi ha la posibilitat de bloquejar una part i deixar una altra lliure. Per poder mantenir la paritat de representació entre dones i homes caldria posar consignes d’obligatorietat a l’hora de l’elecció.

En resum, tot i que a les llistes tancades les dones tenen millor representació, tampoc es garanteix que la posició on estan determini la seva elecció. Només seria possible en el cas de les llistes en cremallera o bé garantir que en els dos primers llocs no poden ser del mateix sexe.

S’ha d’acabar amb la justificació de que les dones han de tenir representació; en tot cas, el què s’ha de justificar és “per què les dones no tenen la mateixa representació que els homes?”

Políticament és un bon moment per elaborar la Llei Electoral, perquè els grans partits PP-PSC-CiU estan més pressionats pels moviments socials sobre les institucions; però cal pensar-ho bé, no ens deixem enganyar per les llistes obertes com a gran solució i gran defensa de la transparència i mirem bé que s’hi pot amagar darrera.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s