Salut Mental i Fibromiàlgia

Aquesta setmana he participat a dues conferències relacionades amb la salut.

Dimarts, a l’Àrea de Serveis a la Persona, “Com afrontar el malestar individual i social en la salut mental de la població” a càrrec del Psiquiatra  Josep Ramos i organitzat per l’Associació de Familiars de Malalts Mentals i dimecres al Centre Cívic de Les Planes on el Reumatòleg Emili Gómez Casanovas va presentar l’Estudi Epidemiològic sobre l’impacte familiar i laboral de la Fibromiàlgia (EPIFFAC) organitzat per l’Associació Fibroespí.

En totes dues conferències es va tractar la problemàtica que significa tenir una malaltira crònica, no només per a la persona que la pateix sinó també pel que significa i té repercussió en el seu entorn familiar, laboral, relacional…

capsEl Doctor Ramos ens explicava com hi ha molts factors que determinen la salut, alguns depenen de nosaltres i d’altres ens venen donats.

L’edat, el sexe o la constitució genètica són fets individuals sobre els quals no hi podem fer res; però si que hi ha possibilitats d’afavorir un millor estat de salut depenent dels estils de vida, de les relacions socials que establim, de les condicions del nostre entorn, del medi laboral, de les oportunitats de formació. Tot el conjunt, en definitiva, és la que genera unes expectatives de vida saludable i les desigualtats socials resten aquestes expectatives.

Tal i com ens presentava el Doctor Gómez, l’estudi que s’ha realitzat a més de punxes300 persones afectades de fibromiàlgia o fatiga crònica, de 35 centres de salut corresponents a 14 comunitats autònomes arreu d’Espanya, i les quüestions que s’han analitzant tenen a veure en aquests aspectes que determinen una bona salut, una bona qualitat de vida.

El benestar emocional, les relacions interpersonals, el benestar físic, el desenvolupament personal, el benestar material i l’impacte que té la malaltia en el entorn familiar i laboral.

Cada cop més persones a la nostra societat pateixen malalties cròniques com les malalties mentals i la fibromiàlgia. Encara queda molt per investigar i aconseguir millorar la qualitat de vida d’aquestes persones, però el que cal fer des de les administracions és actuar des de la prevenció per ensenyar a mantenir un estil de vida saludable i generar els entorns segurs, amb la protecció santària, educativa i social adequada per evita qualsevol tipus de desigualtat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s