Recursos Energètics

La setmana passada el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat va organitzar un seminari sobre els Recursos Energètics i el model que energètic sostenible.

En primer lloc, en Carles Riba ens va parlar del declivi dels combustibles fòssils i com l’energia està molt lluny del nostre control. Així, el creixement de la població ha estat espectacular en els darrers 30 anys i el consum d’energia entre el 1980 i el 2008 ha augmentat més del 72%

Hi ha moltes dades que demostren que l’energia no és infinita. El càlcul de les reserves energètiques actuals del món diuen que hi ha carbó (51%), petroli (23%), gas (19%) i urani (7%).

A Europa no usem carbó per motdius ecològics, ja que contamina amb CO2 i això produeix el canvi climàtic; però a Xina, per exemple, és la font energètica que més es consumeix. Europa no té urani. L’augment de les reserves de petroli que apareixen són unes dades molt fosques i difícils de comprovar. A Catalunya el 20% de l’energia l’obtenim de les centrals nucleara, una xifra de les més altes del món ( Un 5% de l’energia del món és nuclear) i considerablement superior a la resta d’Espanya, però no tenim urani.

Així que si seguim consumint igual com fins ara, només hiha energia per a 63 anys, el 2060 s’acaben les reserves; teninr en compte que hi ha més variables (augment d’habitants, l’extracció massiva, desenvolupament d’alguns països..)

Hi ha energies alternatives però no alternativa a l’energia. Per això cal marcar unes prioritats:
– A curt termini a les nostres societat és més crítica l’energia que les emissions de CO2, a Europa ha baixat l’emissió però no així a la resta del món.
– Factura energètica. El que cada país produeix energèticament, el que gasta i la diferència és el sistema de ser societats creditores o deutores. Europa tenim una economia basada en el consum energètic i a Catalunya paguem una factura de 8.000 milions d’euros anuals (es parla de crisi i de retallades, però aquesta despesa no es retalla i se’n parla de com reduir-la).                                                           – Focalitzar la solució amb les energies renovables que aporten energia sense generar més emissions de CO2

A partir d’aquí en Ramón Sans ens va parlar de la Transcició energètica del segle XXI (TE21), que ha de passar per aprendre a reduir el consum energètic i per l’eficàcia en l’obtenció de l’energia .

Les grans multinacionals tenen grans interessos perquè es segueixin utilizant les energies fòssils.

Tenim miopia energètica, ja que l’energia que es perd pel camí cada cop que fem transformació a energia eléctrica arriba a ser, en alguns casos, el triple que la que s’obté. En el cas de mobilitat en gastem 5 vegades més del que aprofitem

Existiexen estudis amb tota la informació de quin és l’aprofitament i la despesa d’energia.

Al final de la sessió, en Francesc Bonvehí va parlar sobre la política energètica europea i les oportunitats locals. Va posar exemples tan clars com el fet que anar en cotxe, tota l’energia que es gasta, la persona només representa l’1%, l’altre 99 és per transportar el cotxe.

Els reptes pel 2050 són les renovables, que no contaminen, i també emmagatzemar el CO2 que s’ha generat per reconvertir-lo. S’haurà de modificar la xarxa de transport sota un altre concepte, també trencar barreres econòmiques i psicològiques.

Destacar la necessitat de la complementarietat a nivell energètic, augmentant la capacitat de transport de les diferents regions europees, on Europa pensa amb España com un espai per poder posar les renovables aprofitant el sol. El 2050 España pot passar a ser un dels pilars del sistema elèctric europeu. És una complementarietat regional. Eòlica que ve del nord d’Europs, sobretot a l’hivern i el sol que ve del sud a l’estiu.

tot

Sabrà España fer-se valdre el seu sol o ens hauran comprat tot el territori, faran els països estrangers les inversions amb investigació i acabarem sent depenents energèticament com fins ara?????

Debats molt interessants que convé que anem coneixent.

De moment, demà fem al local d’ICV una xerrada sobre SOM ENERGIA, jo ja sóc sòcia d’aquesta cooperativa, a veure si demà aprenc més coses.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s