COM QUEDA LA LLEI DE LA DEPENDÈNCIA

2013-06-07 17.45.58Aquest mes de maig em van fer una entrevista telefònica pel diari gratuït “líniatres” que és una publicació nova que porta notícies d’Esplugues, Sant Just i Sant Joan Despí. L’entrevista surt en el número 2 del 10 de maig, conjuntament amb opinions de les regidores de les altres dues poblacions i de la Consellera de Benestar Social i Família Neus Munté.

En una entrevista d’aquestes característiques i, a més amb l’espai que s’hi pot dedicar, no s’expliquen totes les qüestions de com realment, després dels Reals Decrets del govern del PP, queda l’aplicació de la LAPAD (Llei de l’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència) si també afegim les retallades que va aplicant la Generalitat i, fins i tot, preveient què pot arribar a passar si encara s’aplica”la racionalització del sistema” que és l’eufemisme que s’està utilitzant per continuar desmantellant aquesta quarta pota de l’estat del benestar.

GRAUS DE DEPENDÈNCIA I CALENDARI

Abans de les retallades la llei classificava les situacions de dependència en 3 graus (dependència moderada, severa i gran) subdividida en 2 nivells cadascuna. D’aquesta manera es recullien 6 valoracio s de diferents intensitats i necessitats de cura i que s’anirien aplicant progressivamnet entre el 2007 i el 2015, de més a menys dependència.

El 2007 entra el Grau III nivells 1 i 2 . El 2008 va entrar el Grau II nivell 2. El 2009 el Grau II nivell 1. A partir d’aquí la previsió era que el 2011 entrés el Grau I nivell 2, el 2013 el Grau I nivell 1 i el 2015 ja estigués tota la llei implantada.

Però, què ha passat?. Doncs que en la primera retallada hi ha una moratòria on els depenents modertas de Grau I nivell 1 s’han d’esperar fins el 2015, i que amb la segona retallada desmonten els nivells, ja només deixen els tres Graus, amb la qual cosa hi ha una menor adequació de la valoració a la necessitat de cura.

PROCÉS DE VALORACIÓ

Abans de les retallades, quan es feia la sol.licitud, els equips de valoració de la Generalitat tenien un temps de 6 mesos per emetre la resolució de grau i nivell i així elaborar el PIA per part de Serveis Socials

Després de les retallades s’elimina pel Real Decret 8/2010 la retroactivitat (els 6 mesos que triguen) la Generalitat diu que pagarà retroactivitat a partir dels 6 mesos de demora però a terminis fins a 8 anys.

SERVEIS I PRESTACIONS

La LAPAD estableix una sèrie de serveis per a les persones amb depedència segons els seu grau. Des de la teleassistència, al servei d’ajuda a domicili (SAD), els centres de dia o de nit, fins als serveis residencials.

Pel que fa a les prestacions econòmiques, s’establien les vinculades als serveis, l’ajut a les persones cuidadores no professionals i l’assistència personal destinada a persones amb un alt nivell de dependència i que necessiten una tercera persona per desenvolupar les tasques habituals de la vida diària.

Ara que s’estan concretant les retallades, apareixen incompatibilitats entre els serveis; així una persona que va a un centre de dia no podrà tenir SAD. Esperem, de tota manera, que la teleassistència no arribi a ser incompatible amb cap altra servei.

Un efecte de les retallades que ja s’ha concretat és el fet que la cuidadora familiar ha perdut el 15% de la prestació que rebia (400.000 persones afectades), té l’obligació de viure al domicili i, a més, ja no està donada d’alta a la seguretat social. Una pèrdua molt important per a les dones, que són les que tradicionalment fant de cuidadores i que tornen a perdre uns drets socials que s’havien aconseguint reconeixent valor a la seva tasca (146.000 dones han deixat de cotitzar)

Les retallades també afectaran d’una banda a la intensitat del servei, menys hores de SAD, abans els màxim era de 90 hores mensuals i ara serà de 70 hores; a les prestacions econòmiques, que disminueixen entre un 15 i un 30%, i al fet que les persones amb dependència moderada no rebran cap prestació, unes 280.000 persones.

En definitiva, una llei que es posava al mateix nivell l’Educació, la Sanitat i el Sistema de Pensions com les quatre potes de l’Estat del Benestar, però que no s’ha arribat a consolidar i per això la gent no sembla tan concient de que s’està perdent un dret fonamental.

La gent surt al carrer per les retallades en Educació i en Sanitat, aviat sortiran per les retallades en les pensions, espero que la gent recordi que l’atenció a la Dependència és bàsica perquè tard o d’hora tothom hi arribarem.

Com no podia ser d’una altra manera a ICV anem fent xerrades per conèixer la situació i poder debatre.

la foto

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s