ASALRE parlant de l’associonisme

IMG_4789Cada primer dissabte de juny l’Associació d’Alcohòlics Rehabilitats organitza el seu aniversari amb un jornada. La d’engunay ha estat dirigida a parlar sobre el present i el futur de les associacions com la seva. Per fer-ho han vingut representants d’altres associacions que porten molts anys desenvolupant diferents projectes encaminats a oferir marcs de relació a les persones afectades per la malaltia de l’alcoholisme i que tenen moltes dificultats en una societat on l’alcohol té un fàcil accés per a tothom.

Hem pogut sentir diferents experiències de com al llarg de 35 anys s’han anat afrontant les dificultats. L’empenta de professionals com el Doctor Freixes que van lluitar pel reconeixement de l’alcoholisme com una malaltia i la necessitat d’una intervenció específica, individual, familiar.

Es va parlar del treball del voluntariat de la generositat i el saber escoltar a la persona malalta, que sovint menteix o que també cal entendre els seus silencis.

Es va parlar, com no, de les administracions, de les retallades que han sofert les entitats a través de les subvencions de la Generalitat. La necessitat dels canvis de normatives en l’etiquetatge, la distribució o l’accés que està en mans en directives europees i que sovint no es compleixen aquí.

Una de les intervencions que em va interessar és el projecte de GAMAR (Grup d’Ajuda Mútua per a Alcohòlics Rehabilitats) que pretén cobrir l’espai de relació d’aquelles persones que són donades d’alta, que surten d’un tractament i que necessiten canviar d’ambient per no recaure, però que això comporta sentir-se “despenjades”. I això ho fan a través d’un “xiringuito” que està a la Barceloneta, que ofereix de 8 a 8 i de dilluns a diumenge, begudes saludables. És fàcil l’accés, la gent s’hi apropa perquè ho necessita o per curiositat, està al carrer, a la vista de tothom.

Reb subvencions de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, ja que justícia envia a persones amb mesures penals alternatives en benefici de la comunitat. Això té les seves dificultats perquè algunes d’aquestes persones tenen altres addiccions. És important que estigui declarada entitat d’utilitat pública ja que econòmicament té moltes dificultats de viabilitat.

Al final, a les conclusions s’han anat plantejant propostes de futur i línies de treball:

– Les associacions existeixen i seguiran existint; el que cal és reforçar-les i promoure el treball més coordinat per iniciar projectes en comú.

– La societat té la incongruència que mentre un sector de la societat treballa per combatre les addiccions altres estan fent tot el contrari, buscant nous productes que puguin crear addició; per això les associacions d’alcohòlics rehabilitats han d’integrar a totes les persones d’altres addiccions.

– Cal començar a actuar amb les TIC, és un punt d’accés a la gent més jove. Jo mateixa proposava a GAMAR que podien utilitzar VERKAMI com a eina digital per aconseguir la viabilitat econòmica del seu projecte.

– Treballar per l’etiquetatge, en la publicitat o en els canvis de la utilització del llenguatge quan es parla del Control d’Alcoholèmia. A mi, en aquest punt se m’acudia que també pel que fa a la violència masclista hem lluitat molt (amb el col.legi de periodistes sobretot) per canviar el llenguatge i la manera de donar la notícia i, també s’ha aconseguit que sempre surti sobreimprès a la televisió el telèfon d’atenció a les dones. Potser també es podria treballar en que a qualsevol programa on es parlin d’accidents produïts per l’alcohol vagin acompanyats d’un telèfon.

– En el Consell Municipal de Salut des del servei de prevenció de drogodependència se’ns va comunicar que s’iniciaria una campanya per les festes de Sant Joan. Jo vaig dir que si ens feien arribar en pdf el fulletó, es podria reenviar a totes les entitats i a tots els contactes que tenim.

Malauradament ahir va començar la Festa Major i jo no he vist cap informació al respecte però en canvi sí que hi han activitats on “es fomenta” el consum d’alcohol

IMG_4800

FELICITATS i moltes gràcies un any més a ASALRE per tota la feina que fan a la ciutat, no dubteu en posar-vos en contacte per a qualsevol pregunta, segur que us atendran molt bé!!!!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s