Atac a la Llei de la Dependència

Aquest mes d’agost ha estat el tercer any consecutiu que el govern de CiU ens ha jugat una mala passada amb allò que té a veure amb l’Estat del Benestar i les persones més vulnerables. D’una banda, aquesta “agosticitat”, a causa de l’inici de vacances de molta gent, les poques notícies que apareixen passen molt desapercebudes  i, de l’altra, precisament aquestes persones en situacions de dependència física o econòmica, es veuen més desamparades i fa que la capacitat de reacció sigui quasi nul.la.

El 2011 va ser el caos que es va generar el canvi sense previ avís del pagament de la Prestació de Renda Mínima (PIRMI) que va generar grans problemes per a la gent però sobretot una nova fòrmula; ja que, des de llavors, ha deixat de ser un dret per passar a ser una prestació que depèn de pressupost. Això comporta que persones o famílies que ho necessiten han d’esperar mesos, i fins i tot un any, per obtenir la prestació. Un govern de CiU insensible al patiment de la gent

El 2012 va ser el govern del PP de l’Estat que, amb el RDL 20/2012 de 13 de juliol, va retallar, a partir de l’1 d’agost d’aquell any ,les prestacions de la Llei de la Dependència en diversos aspectes: Disminuir en un 15% la prestació al familiar cuidador no professional, eliminació de les persones cuidadores de la cotització a la Seguretat Social, …. (més detalls).

rodes

Totes aquestes mesures s’han anat absorvint per les famílies i pels serveis socials dels ajuntaments que hem anat intentant pal.liar, amb moltes dificultats, totes aquestes retallades.

Arribem a l’estiu del 2013 i torna a haver una nova “estocada” a la Llei de la Dependència quan els Serveis Socials dels ajuntaments rebem noves instruccions per elaborar els PIAS (Plans Individuals) o a les modificacions. L’aplicació comporta la obligatorietat que la persona cuidadora familiar ha de conviure -estar empadronada- en el mateix domicili que la persona amb dependència i si no és així comporta la pèrdua de la prestació.

Així, quan les persones demanen revisió de grau o nivell per empitjorament de la persona depenent, s’estan trobant que estan revisant “a la baixa” o que poden perdre la prestació per no poder demostrar la convivència. De tota manera, la Generalitat està fent revisions d’ofici.

Estem pendents de conèixer definitivament quines seran les incompatibilitats perquè sembla que hi haurà modificacions respecte al servei de Teleassistència amb el SAD, o el fet que l’ingrés amb un Centre de Dia públic de la persona depenent feia disminuir la prestació a la meitat, però sense la convivència quedaria eliminada totalment. També quan hi hagi algun ingrés en un Centre Sòcio-Sanitari serà necessari fer modificació quan torni al domicili.

És evident que en tots els casos que les persones depenents perdin prestacions, els ajuntament rebran moltes més demandes de serveis que hauran de ser gestionades de manera que es pugui donar la major cobertura possible. Tenint en compte també que aquelles persones que han demanat la dependència i s’ha d’iniciar el procés, no rebran la prestació que segurament han esperat.
Dia que aquesta ha estat una nova “estocada” i que amb la continuïtat de les polítiques actuals, amb un nou RDL del PP o una nova mesura d’austericidi del govern de CiU, serà la “puntilla” final per a la mort definitiva de la LAPAD sense arribar al 2015 que era quan hauria d’haver estat totalment implementada.
Punt i final a l’Estat del Benestar.  Cap notícia als mitjans, sembla que hi ha temes més importants. Cap tertúlia ni cap debat a les ràdios o televisions, la gent té d’altres interessos!!!!!
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s