Inici de curs 2013-2014

Cada any, en els primers dies de setembre, quan els centres educatius ja funcionen, tot i que infants i joves encara no han començat les classes, des del Departament d’Educació de l’Ajuntament s’organitza un acte d’Inici de curs.

Enguany s’ha celebrat a la zona de les vinyes que hi ha just davant mateix del Centre d’Empreses Fontsanta, a la part del darrera de l’Escola Bressol El Gegant del Pi

vinya

De les intervencions més institucionals de la Regidora i de l’Inspector de la zona el què se’n pot extreure és que hi ha molta mobilitat de famílies i que entre els mesos de juliol i agost hi ha hagut una demanda de plaça escolar (primària i secundària) de 55 criatures, això fa que les aules estiguin més plenes. Tot i que no és definitiu perquè caldrà conèixer si s’han produït baixes.

De fet, ja es va dir al Consell Municipal d’Educació que s’havia reduït una línia de P-3 seguint les previsions; ja es veurà a partir de demà si això és així definitivament.

La conferència d’enguay ha anat a càrrec de Jordi Bordanave que és el Cap de Serveis de Promoció i conservació de l’Espai Públic de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) que ens ha parlat una mica de la gestió dels 34 parcs urbans que gestiona l’AMB. entre els quals, el Parc de la Fontsanta és el més gran.

Aquests parcs metropolitans, en una zona en la qual hi vivim uns 4 milions de persones, han de ser una oportunitat. El Sr, Bordanave esplicava com sempre l’espai públic pot generar comentaris negatius per la seva complexitat de gestió, no hi ha una direcció a diferència d’altres espais-edificis públics. Però, en definitiva, els parcs seran allò que la ciutadania volgue que sigui: segurs o insegurs, nets o bruts, oberts o tancats, usats o solitaris…..

És per això que cal millorar els parcs metropolitans i promoure el seu coneixement, posant-los en valor, per estimar-los i gaudir-ne.

Ens ha parlat dels projectes educatius que hi ha al Parc de Torreblanca, amb itineraris botànics i dossiers educatius que s’han preparat per a les escoles.

infantsA més hi ha d’altres intervencions com el Mercat de Pagès que ha començat enguany

mercat

Finalment, l’Angel Arroyes, de l’Associació Centre Mediambiental ARREL, que realitza tots els programes que es desenvolupen als centres educatius de la ciutat respecte del coneixement del medi i descoberta l’entorn (fauna, agricultura, flora), ens ha explicat una mica d’història de la nostra ciutat respecte de la vinya com a conreu de samontà-secà, a part de l’horta vinculada al Parc Agrari.

Com a curiositat ens explicava que l’any 1955 hi va haver bona collita que va comportar l’elaboració de més de 200.000 litres de vi, extrets de les vinyes que hi havia on actualment estan els Instituts de Secundària i l’Escola Espai 3; la zona de Can Tusquets.

Ens ha escplicat la nova activitat, dirigida a Cicle Inicial, que pretén recuperar la història de Sant Joan i es desenvoluparà en dues sortides. La primera, a la tardor, quan la vinya perd la fulla i, la segona, cap a la primavera per contemplar tota la seva esplendor.

S’està estudiant també que pugui ser un espai familiar, amb una verema popular a la que hi poguin participar les famílies dels infants que han fet l’activitat a l’escola.

És magnífic que cada cop hi hagi més coneixement i sobretot més ús de l’espai públic, el de te tothom. i també és important que es doni a conèixer totes les activitats que els diferents departaments de l’ajuntament proposen pels centres educatius (cultura, acció social i polítiques d’igualtat, educació, medi ambient…)

tonucciM’hauria agradat que hagués vingut com a ponent en Francesco Tonucci (FRATO) ell sí que en sap d’espai públic i d’infants. Sé que en aquests moments és difícil trobar pressupost però de vegades val la pena gastar diners en allò que pot reportar benefici a tota la comunitat, com ho va fer amb tot un projecte amb l’ajuntament de Vic.

La seva estada d’aquells dies del mes d’octubre de l’any 2009, va tenir molta rendabilitat, es van aprofitar per fer-li entrevistes i, que molts estudiants de pedagogia omplíssin de gom a gom un auditori on ell feia una classe magistral, entre moltes avantatges més a la ciutat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s