35 anys d’ajuntaments democràtics

El dia 3 d’abril va fer 35 anys de les primeres eleccions municipals després de la dictadura. Per aquest motiu es va organitzar un acte a la Sala Aloma del Centre Cultural Mercè Rodoreda el dia 4 al vespre.

Era una celebració molt més senzilla que la del 30 aniversari que es va fer al Foment amb moltes persones convidades, fins i tot el President de la Generalitat, en José Montilla llavors, representació de totes les entitats i on es van donar les primeres medalles de la ciutat als dos alcaldes anteriors, en Carles Riba i l’Eduard Alonso

Abril'09-30anys1

L’acte que es va fer divendres era molt més senzill, amb paraules de l’acalde, com una assemblea de totes les persones que al llarg d’aquests 35 anys han estat regidors i regidores dels diferents partits polítics. Va dir, a més, que pretenia repetir aquesta assemblea cada 5 anys.

A mí, personalment, ja em sembla bé que no es facin grans actes, però no vaig veure el model d’assemblea per enlloc, o el concepte que jo tinc d’assemblea. Ja que per a mi és un espai de debat, d’intercanvi i no un lloc on uns quants tenen la paraula i els altres simplement escolten.

Va estar molt bé poder saludar a moltes persones que no ens veiem sovint, tot i que l’acte en sí va ser bastant avorrit.

Els parlaments, en general, i el manifest que es va acordar van anar en la mateixa línia: La ciutat de Sant Joan Despí centre de l’Univers que ja veiem en el Butlletí i que ja tenim costum de sentir en els discursos.

La meva intervenció va ser la següent:

Molt bona tarda a tothom,

Celebrem un aniversari i som aquí per compartir les nostres vivències en el moment dels 35 anys del nostre ajuntament, en democràcia.

Tots el homes i les dones que ens hem aplegat avui aquí, i d’altres que hi són en el nostre record, tenim moltes coses a explicar del nostre pas per l’Ajuntament.

Del treball, de l’esforç, dels neguits, de les il•lusions, dels projectes; de les alegries i de les penes, perquè de tot hi ha hagut en el dia dia de qualsevol regidora o regidor que ha assumit la responsabilitat de posar les seves energies al servei de la ciutadania.

El meu agraïment per a tota aquesta feina que s’ha fet, entre tots i totes, i que ha comportat la millora de la ciutat i, sobretot, de la qualitat de vida de les persones que hi vivim.

 A més de l’alegria de fer anys, un aniversari ha de ser també el moment de la reflexió; de l’anàlisi dels aspectes positius i negatius del què ha passat.

Certament estem en uns moments de grans dificultats en molts àmbits i els ajuntaments no en som aliens.

Estem veient com la democràcia no és un fet consolidat i inamovible, al contrari, ens adonem de la seva feblesa quan els nostres drets, assolits amb tanta lluita, poder ser arrabassats a cops de decret o amb lleis com LRSAL que amb l’obsessió centralista atempta contra el principi de subsidiarietat. Un principi que la Unió Europea defineix com que qualsevol assumpte ha de ser resolt per l’autoritat més propera. És a dir, els ens locals són els que donen resposta, com a més propers a la ciutadania i a les seves necessitats.

En els anys que vindran veurem com l’austericidi, les retallades en sanitat, educació, dependència i els canvis legislatius, o la disgregació del Baix Llobregat com a comarca,  tindrà un gran impacte a la nostra ciutat i a les nostres vides.

No podem obviar, a més, que hi ha hagut persones que han fet un mal ús del lloc que ocupen, i el servei públic l’han convertit en servei personal. Són persones que s’han desprestigiat a sí mateixes, als partits que representen i a tota la política en general. Això ha comportat la desafecció de la ciutadania pel model de participació política que tenim.

A la nostra ciutat, com a d’altres, existeixen grups de persones que s’organitzen per debatre, per reivindicar, per reclamar, per exigir més transparència en les decisions, per participar lliurement. És important que aquestes veus siguin escoltades perquè formen part d’una nova manera de fer política.

El Grup Municipal d’ICV-EUiA del present mandat, com ho han fet els partits de la nostra coalició en els mandats anteriors, des de l’oposició o des del govern, reiterem el nostre compromís de treballar per la ciutat.

Ho fem al carrer, al costat de la gent, i ho fem a la institució mantenint la nostra coherència. Perquè volem una ciutat per a tothom, cohesionada socialment. Defensant els valors de l’esquerra, de l’ecologisme i del feminisme.

Per molts anys!!!!

35 anys ajuntaments democratics

Potser no cal esperar cada 5 anys i es pot fer una veritable assemblea amb propostes concretes sobre les quals debatre i conèixer així les diferents visions de totes les persones que han estat càrrecs electes i han treballat per la ciutat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s