INVESTING IN CHILDREN (I)

O el que és el mateix, un cop traduït “INVERTIR EN LA INFÀNCIA”

Investing in Our Children Website-01_1

Sota aquest títol vaig assistir, el passat 5 de juny, com a representant de l’àmbit de Benestar Social de la Federació de Municipis de Catalunya, a la Jornada que es va celebrar al Palau de Pedralbes, que tenia com anfitriona la Generalitat però que estava organitzada per l’European Social Network (ESN)

Tot un dia participant de diferents experiències europees pel que fa a la intervenció comunitària amb la infància, entesa entre els 0 i els 18 anys. Moltes intervencions des de punts de vista i realitats molt diverses (España-Catalunya, Polònia, Escòcia, Països Baixos i Alemanya)

La jornada es va dividir en 4 sessions, tres de ponències i una de debat, que aniré explicant de mica en mica.

PRIMERA SESSIÓ: El cas de la inversió en infància

La Consellera del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, Sra. Neus Munté, va parlar de les estratègies que s’estan duent a terme per protegir la infància i, en aquesta línia, va explicar com s’ha arribar a signar  el Pacte per la Infància i com aquest acord té com a eix principal la protección de la infància i que, a més s’estableix la participació de la família, els valors que cal transmetre, el paper dels mitjans de comunicació respecte de tota la informació que transmeten respecte de qualsevol infant.
Un dels aspectes a destacar és la importància que es dóna a la participació, a escoltar la veu dels propis infants, perquè això determinarà un major grau  d’ implicació.

En Julius Op de Beke, analista de polítiques, DG d’Ocupació i Afers Socials Comissió Europea.
Va parlar de les Recomenacions de la Comissió Europea, de 20 de febrer de 2013, respecte de com cal invertir en la infància per tal de trencar amb les desaventatges, tenint en compte que es disposen d’unes xifres amb dos anys de retard.

children recomen
Valorava que qualsevol plantejament integral té avantatges però també inconvenients perquè de vegades si és molt general no es concreta res.
La problemàtica és l’accés als recursos, perquè cal incidir en educació i salut, sobretot quan són més petits, ja que a nivell maduratiu hi ha més capacitat d’aprenentatge. Va defensar que es gasten molts més diners en l’ educació terciaria que no pas a la primaria.

S’ha de replantejar l’educació de 3 a 6 quan l’aprenentatge es més important i com invertir en la primera infància, en l’atenció prenatal, l’habitatge, la salut. Parar molta atenció en els infants que viuen amb un sol progenitor o bé en cap d’ells, evitant la institucionalització, ja que a Europa hi ha més de 20.000 infants que es troben en aquesta situació. Molta informació es pot recollir de la Plataforma Europea sobre inversió per a la infància (EPIC)

En Gregorio Rodríguez Cabrero, de la Xarxa Europea d’Esperts Independents en Inclusió Social, ha presentat un informe sobre les conclusions de les Recomenacions tot i la dificultat de fer un mapa sobre el nivell de pobresa i la relació amb les polítiques integradores que s’estan duent a terme.

El gran problema en aquesst moments és la crisis i la manca de treball de les famílies que determina una barrera important per poder lluitar contra la pobresa. Fins i tot aquelles que tenen feina, només el 5 % de l’ocupació que es genera es estable i això no ajuda a millorar.
Hi ha una forta debilitat en l’educació de 0-3 anys i molta disparitat entre territoris, tot i que el panorama general demostra que s’ha frenat arreu la despesa pública en les politiques educatives i socials.
El grup d’experts independientes recomana que s’ha de promoure el benestar infantil com una dimensió més de totes les polítiques, de manera transversal, lluny de les mesures d’austeritat. Cal investigació social per millorar l’equilibri entre les politiques especifiques i reforçar i maximizar l’ús dels fons europeus.

El problema de la pobresa infantil a España és estructural i la crisi econòmica ho ha agudizat. La competència exclusiva està en mans dels governs locals i  autonòmics, això vol dir que cal fer esforços per distribuir recursos i millorar la relació entre els diferents ritmes territorials.

L’any 2013 es va fer una bona visibilitzaxió i van haver programes específics per poder abordar la pobresa infantil. L’Observatorio de la Infancia va contribuir al coneixement de la situació i al fet que hi hagin politiques d’Estat.

Pel que fa a l’atenció sanitària hi ha dificultats en alguns col.lectius i es fa imprescindible la coordinació entre serveis socials i el sistema educatiu. No es només el problema de recursos sinó també la millora del sistema.
En definitiva: cal una protecció específica de la población immigrant i també amb discapacitat, per això és urgent un Pla Nacional de lluita contra la pobresa a nivel d’Estat.

Per acabar aquesta Primera Sessió, en Willem Adema, economista sènior, Divisió de Polítiques Socials de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), va parlar de la influència de la conciliació de la vida laboral i familiar en l’atenció a la infància i com hi ha moltes diferències entre els països.

Són molts els aspectes que influeixen: la intensitat de nombre d’hores que es treballen al día, la renda dels progenitors, el fet que hi hagi prestacions específiques mentre els infants estan escolaritzats.

Calen més estudis sobre la influència d’aquests i d’altres aspectes sobre la infància, no hi ha prou experiències. Hi ha un document escrit que analitza l’efecte de la taxa d’ocupació de les mares, o com el seguiment sobre la família evita l’absentisme escolar.

Hi ha d’haver reformes polítiques sobre el sistema d’aportacions de recursos directes per tal que com hi ha menys diners es dirigeixin de la millor manera possible. Sovint, el sistema universal que sembla que tothom hi té accés, relament les famílies que no tenen recursos no l’utilitzen tant com les famílies amb millor situació econòmica.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s