Dret al vot

El dret a votar és el dret a decidir qui t’ha de representar i com vols que sigui el govern de la teva ciutat o del teu país. Perquè la política, com activitat humana que ens permet establir unes relacions i determinar uns objectius per a tota la societat, si no la decideixes tú amb el teu vot, la decideixen altres sense comptar amb tú.

És per això que el dret a votar l’ha de tenir tothom que ha de ser governat en el territori on viu. Em refereixo, sobretot, a les persones estrangeres que pel fet de ser d’un país o d’un altre tenen diferent categoria de ciutadania, amb la qual cosa tenen diferents drets.

Les incongruències són tan grans com irracionals. Qualsevol persona de la resta de Catalunya o de l’Estat que arribi demà a Sant Joan Despí podrà decidir sobre el govern de la nostra ciutat, però hi ha un munt de famílies que viuen, treballen, participen i contribueixen a la vida de la nostra ciutat que no tindran aquest dret. I això sembla que per a les properes eleccions Municipals del mes de maig de 2011 tindrà algun canvi, però no serà així a les eleccions al Parlament d’aquesta tardor.

Una altra incongruència és que a Catalunya encara no tinguem una Llei Electoral pròpia (som l’única “comunitat autònoma” que no la té) i que el valor del vot no sigui igual per a tothom. Jo entenc que es fa necessari que hi hagi representació de tots els territoris de Catalunya ja que hi ha zones molt més poblades que d’altres i que els interessos de tothom han d’estar representats; però cal que, a més de l’equilibri territorial, hi hagi un major equilibri pel nombre d’habitants. Perquè la incongruència és que pot succeir que siguem més persones les que ens podem sentir menys representades en el govern que sorgeix. Amb la qual cosa, on queda l’opinió de la majoria???

Ha començat la tardor i les eleccions al Parlament de Catalunya ja estan posades pel 28 de novembre; en uns 7 mesos i mig, el 22 de maig, seran les eleccions municipals i, si no passa res “especial”, el març del 2012 seran les Eleccions Generals, tota una època on sentirem a parlar del vall de xifres i de la representació.

Jo, he remenat una mica els números per això de les incongruències i me n’he trobat unes quantes. La més flagrant el fet que, en les darreres Eleccions Generals del 2008, IU amb prop d’1 milió de vots només tingués 2 escons, mentre CiU, amb prop de 800.000, en tingui 11; de manera que cada escó del Congrés representa a un nombre diferent de persones. Coses de les circumscripcions per províncies i per la Llei d’Hont. Hi ha alternatives més justes però els grans partits (PSOE i PP) seguiran demanant el vot útil per afavorir les seves majories. També remenant he trobat el valor de l’abstenció o del vot en blanc, són realment opcions o són la manera d’afavorir més als grans partits?.

El dret a votar és el dret a participar i a decidir, qui no l’exerceix hi perd.

Deixa un comentari